Svečano obilježen Dan carinske službe

  • Slika /slike/Vijesti2023/3dio/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

21. rujna, na blagdan sv Mateja, zaštitnika carinskih službenika, slavi se i Dan carinske službe, koji je i ove godine svečano obilježen.

Proslava obilježavanja ove godine uveličana je i Smotrom Sektora za mobilne jedinice to jest izlaganjem opreme, vozila, službenih pasa i tehnike koju koriste službenici Sektora za mobilne jedinice, a na kojoj je uz ravnatelja Carinske uprave sudjelovao i ministar financija, Marko Primorac, sa suradnicima. 
 
2023. godine slavimo 32. godišnjicu carinske službe, ali i desetu godišnjicu od ulaska Republike Hrvatske u Europsku carinsku uniju. Carinska unija EU-a, jedna je od najvećih vrijednosti jedinstvene Europe, a koje podrazumijeva cjelovito trgovinsko područje slobode kretanja robe proizvedene unutar EU-a ili uvezene iz trećih zemalja te je ujedno i najveći svjetski izvoznik i uvoznik roba i usluga, s najvećim udjelom u svjetskoj trgovini i to oko 15 %.
 
Provođenje kompleksne europske carinske politike kako na zajedničkoj vanjskoj granici, a koja je ujedno i granica Republike Hrvatske, i koja podrazumijeva carinsku crtu unutarnjeg zajedničkog tržišta Europske unije prema trećim zemljama, stavlja posebne izazove pred našu carinsku službu, a posebno u dijelu odgovorne i kvalitetne primjene carinskih kontrola i poslova, upravljanja vanjskom granicom, a kako bi se osigurala zaštita tržišta i društva za cijelu Europsku carinsku uniju, a od ove godine i za Schengenski prostor.
 
Kao jedna od 27 članica Europske unije, carinska služba Republike Hrvatske provodeći poslove definirane carinskim i trošarinskim zakonodavstvom nastavila je i ove godine ostvarivati dobre rezultate rada i to u dijelu prikupljanja prihoda, ali i u provedbi mjera zaštite i sigurnosti društva, kako na vanjskoj granici EU-a tako i na cjelokupnom carinskom području Republike Hrvatske.
 
U prvih osam mjeseci  2023. godine, Carinska uprava ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 1.8 milijardi eura, što čini 10.3 postotni udjel u ukupnim prihodima državnog proračuna Republike Hrvatske.
 
Najzastupljeniji udio u ukupnim prihodima su prihodi od trošarina i posebnih poreza, koji su iznosili više od 1.5 milijardi eura (84.5 % od ukupnog prihoda CU), dok je prihod od carina i posebnih uvoznih pristojbi iznosio više od 53.8 milijuna eura.
 
Također, u okviru međunarodne razmjene roba, u prvih osam mjeseci 2023. Carinska uprava obradila je 1.9 milijuna uvoznih, izvoznih i provoznih carinskih deklaracija u cestovnom, pomorskom, poštanskom i zračnom prometu roba.
 
U razdoblju od siječnja do kolovoza 2023. godine na carinskom području Republike Hrvatske temeljem provedenih nadzornih aktivnosti na granici i u unutrašnjosti carinskog područja izdana su ukupno 9.302 prekršajna naloga i podneseno 78 kaznenih prijava te je obračunato više od 17,5 milijuna eura novčanih kazni.
 
Provodeći redovne i pojačane mjere nadzora u osam mjeseci 2023. oduzeto je ukupno 6.7 milijuna komada raznih vrsta i marki cigareta, više od 18 tona duhana, gotovine u vrijednosti 1.8 milijuna eura, a zaplijenjeno je više od 1 tone različitih vrsta droga te 291.463 komada proizvoda kojima se povrjeđuje pravo intelektualnog vlasništva od kojih je pri uvozu 281.322 komada i 10.141 komada s domaćeg tržišta.
 
Tijekom provedbe nadzornih aktivnosti pri ulazu u Republiku Hrvatsku na vanjskoj granici EU-a, evidentirano je 157 pokušaja ilegalnog prelaska preko državne granice, prilikom čega je otkriveno preko 811 ilegalnih osoba pri pokušaju nezakonitog ulaska u RH-EU.
 
Upravo, na današnjoj svečanosti, predstavljena moderna tehnička oprema, nabavljena najvećim dijelom iz raspoloživih sredstava EU fondova (u financijskoj perspektivi do 2020., Carinska uprava do sada je iskoristila više od 21 milijun eura bespovratnih sredstava) predstavlja stratešku odrednicu usmjeravanja razvoja i ulaganje u prioritetna područja rada i nositelje temeljnih aktivnosti Carinske uprave, a to su učinkovite kontrole unutrašnjosti carinskog područja kojega provode Mobilne jedinice, kao i provođenje mjera carinskog nadzora na graničnim prijelazima te suzbijanja svih oblika prekograničnih nezakonitosti.
 
 

Pisane vijesti