Ministar Primorac sudjelovao na Godišnjoj skupštini AIIB-a

  • Slika /slike/Vijesti2023/family photo1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Izaslanstvo Ministarstva financija predvođeno ministrom financija Markom Primorcem sudjeluje na Osmoj godišnjoj skupštini Azijske infrastrukturne investicijske banke (AIIB), koja se održava 25. – 26. rujna 2023. godine u Sharm El-Sheiku u Egiptu.

Ministar Primorac održao je govor na otvorenju Godišnje skupštine AIIB-a koja se održava na temu “Održivi rast u svijetu punom izazova”. Istaknuta je predanost ove međunarodne financijske institucije pružanju podrške ključnim infrastrukturnim zahtjevima svojih članica i globalnoj agendi usmjerenoj na klimatske promjene, kao jednom od najvećih izazova današnjice. U tom kontekstu, AIIB je na skupštini predstavio i svoj novi Klimatski akcijski plan.

Ministar Primorac je u svom govoru pozdravio pokretanje navedenog Akcijskog plana te napore AIIB-a da u narednom razdoblju ojača podupiranje zelene tranzicije u državama azijske regije, koje obuhvaćaju preko 60% svjetskog stanovništva. Tom prilikom je istaknuo da je koncept održivosti u fokusu mandata AIIB-a te je, u svrhu njenog financiranja, naglasio važnost i potrebu snažnijeg mobiliziranja privatnog kapitala. Na marginama Godišnje skupštine održani su bilateralni sastanci ministra Primorca s višim menadžmentom Banke kao i s Fabriziom Costom, direktorom konstituence država članica europodručja u kojoj je i Hrvatska. Na sastancima se razgovaralo o modalitetima suradnje Hrvatske i AIIB-a u svrhu jačanja aktivnosti hrvatskog privatnog sektora u Aziji te o povećanju vidljivosti ove Banke kao potencijalnog partnera hrvatskih izvoznika.

AIIB je međunarodna razvojna banka osnovana radi poticanja održivog gospodarskog razvoja, stvaranja bogatstva i poboljšanja infrastrukturne povezanosti u Aziji. Hrvatska je 17. prosinca 2021. godine postala 88. punopravna članica ove Banke.

Pisane vijesti