Svečano predstavljanje postignuća projekta "Integracija informacijskih sustava za upravljanje financijama proračunskih korisnika sa sustavom Državne rizince" (Phare 2006 program)

Slika /slike/vijesti/FMIS_VE1.jpg

Postignuća i rezultati projekta "Integracija informacijskih sustava za upravljanje financijama proračunskih korisnika sa sustavom Državne riznice" predstavljeni su na javnoj prezentaciji održanoj u petak, 17. rujna 2010. Gđa. Ivana Jakir-Bajo, ravnateljica Uprave za izvršavanje državnog proračuna, Državna riznica Ministarstva financija, gđa. Paulina Stanoeva, ataše i voditelj projekata za javnu upravu i javne financije u Delegaciji Europske unije te g. Krešo Perica, generalni direktor IBM-a Hrvatska održali su govore, nakon čega je uslijedila prezentacija gđe. Marijane Müller, voditelja projekta, Državna riznica, Ministarstvo FInancija i g. Daniela Šimića, Direktora odjela poslovnog savjetovanja, IBM Hrvatska d.o.o.

 

Projekt vrijedan 1,3 milijuna eura financiran je u sklopu Phare 2006 programa Europske unije za Republiku Hrvatsku. Provedba projekta trajala je 19 mjeseci, od veljače 2009. do rujna 2010. godine.

Jedan od pripremnih koraka Republike Hrvatske za ulazak u Europsku uniju osiguranje je efikasnog i održivog sustava za upravljanje financijama sukladno najboljoj poslovno-tehnološkoj praksi u svijetu. Model upravljanja javnim rashodima kroz Državnu riznicu kreiran je na principu postojanja jedinstvenog računa preko kojeg se obavljaju sve financijske transakcije proračuna, te ga je potrebno i tehnološki u potpunosti podržati. U područnim riznicama nalaze se neovisni informacijski sustavi za upravljanje financijama dok središnji dio poslovno informacijskog sustava Državne riznice RH sačinjava središnji SAP sustav. Povezanost područnih riznica sa središnjim sustavom ostvarena je ručnim unosom za proračun relevantnih podataka preko terminala. Zbog dvostrukog ručnog unošenja istovjetnih podataka u financijski sustav proračunskog korisnika i sustav Državne riznice, te nepostojanja potpunih podataka o obvezama i dospijećima u središnjem sustavu Državne riznice, javila se potreba za integracijom lokalnih sustava sa sustavom Državne riznice.

Cilj projekta bio je razvoj i implementacija sustava za razmjenu elektroničkih dokumenata između informacijskih sustava za upravljanje financijama proračunskih korisnika i sustava Državne riznice, te uspostava sustava za upravljanje matičnim podacima. Također, da bi razvijeni središnji sustav omogućio integraciju financijskih sustava proračunskih korisnika, neovisno o tehnološkoj bazi, bilo je potrebno definirati odgovarajući okvir interoperabilnosti.

U projektu su uz Središnju državnu riznicu kao nosioca projekta sudjelovala tri pilot ministarstva:
• Ministarstvo obrane RH
• Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
• Ministarstvo financija, kao područna riznica

Postizanjem tehnoloških preduvjeta za efikasnu automatsku razmjenu podataka između financijskih sustava proračunskih korisnika i sustava Državne riznice, omogućeno je poboljšanje učinkovitosti sustava za upravljanje javnim financijama, strukture i načina fukcioniranja u skladu s Europskim standardima.

Postignuti rezultati ovog projekta obuhvaćaju:

• razvijen i implementiran središnji sustav za razmjenu elektroničkih dokumenata između informacijskih sustava za upravljanje financijama proračunskih korisnika i sustava za upravljanje financijama Središnje državne riznice
• uspostavu središnjeg spremišta referentnih podataka (dobavljači, banke, korisnici, ...)
• podršku bezpapirnatog poslovanja, tj. zamjene dosadašnje procedure koja se temeljila na dokumentaciji u pisanom obliku ili dupliranju unosa podataka u više sustava, razmjenom poruka koristeći moderne informacijske tehnologije
• elektronički prijenos i trenutnu provjeru valjanosti podataka, uz smanjeni rizik od netočnih podataka
• tehnološki podržano unaprijeđenje postojećih poslovnih procesa izvršenja proračuna, koje omogućuje kompletni uvid u nastale obaveze i dospijeća
• učinkovito praćenje plaćanja i upravljanja novčanim tokovima te dobivanje informacija u realnom vremenu


Datum i vrijeme: Petak, 17. rujna 2010. u 13:00.

Mjesto: Hotel Arcotel Allegra, Branimirova 29, 10000 Zagreb

Dodatne informacije: Marijana Müller (voditelj projekta),
Ministarstvo financija, tel: 01/ 4591 054

 



Pisane vijesti