Svjetska banka: Robert S. McNamara program stipendiranja u 2024. godini

Slika /slike/Vijesti2024/WB2024.png

Grupacija Svjetske banke (GSB), koje je Republika Hrvatska punopravna članica od 1993. godine, objavila je na svojim mrežnim stranicama otvaranje prijava za svoj S. McNamara program stipendiranja u 2024. godini.

Program navodi tri ključne značajke:
  1. Profesionalno iskustvo: stipendisti će raditi na projektima Svjetske banke pod izravnim nadzorom istraživača Svjetske banke i bit će im ponuđena obuka o najsuvremenijim istraživačkim praksama i tehnologijama te će sudjelovati u operacijama Svjetske banke. Ovisno o prirodi projekata, stipendisti mogu doprinijeti objavljenim radovima, biti koautori s istraživačima, pridružiti se terenskim misijama ili izravno surađivati ​​s klijentima Svjetske banke.
  2. Izgradnja kapaciteta: stipendisti će dobiti jednotjednu tehničku obuku na početku programa, uključujući obuku o ponovljivim istraživačkim praksama. Tijekom programa stipendisti će sudjelovati u praktičnim treninzima i seminarima vrhunskih ekonomista, kako bi dodatno izgradili vještine. Kroz svoj rad s ekonomistima Svjetske banke, stipendisti će poboljšati svoju sposobnost prepoznavanja, proučavanja i pisanja o važnim pitanjima razvojne politike.
  3. Širenje istraživanja: stipendisti će biti pozvani da napišu blog na temelju svojih istraživanja provedenih u sklopu stipendije. Ovo je prilika da pokažu svoje istraživanje i daju doprinos raspravama o razvojnoj politici.
 
Detalji o programu mogu se pronaći na: McNamara Fellowships Program (worldbank.org).
 
O Grupaciji Svjetske banke
Grupaciju Svjetske banke (GSB; engl. The World Bank Group), sa sjedištem u Washingtonu, čini pet samostalnih, ali međusobno povezanih institucija (IBRD, IDA, IFC, MIGA i ICSID). GSB je postavila za ciljeve (tzv. „Twin Goals“) do 2030. godine iskorijeniti ekstremno siromaštvo (populacija koja živi s manje od 1,315 USD na dan) na manje od 3% ukupne populacije i povećati prosperitet putem povećanja dohotka 40% najsiromašnijeg dijela stanovništva u svakoj zemlji. GSB je za RH važna međunarodna financijska institucija koja kontinuirano i svestrano podupire ekonomsko-socijalni razvitak i razvoj tržišne ekonomije.

Pisane vijesti