Ulaganja EIB-a u Ukrajinu i zapadni Balkan poslovne prilike za hrvatske tvrtke

  • Slika /slike/Vijesti2024/2dio/slika 2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je Ministarstvo financija u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) i Europskom investicijskom bankom (EIB) organiziralo konferenciju „Ulaganja Europske investicijske banke u Ukrajinu i zapadni Balkan: Poslovne prilike za hrvatska društva" koja ističe poslovne prilike koje pružaju EIB-ova ulaganja u Ukrajinu i zapadni Balkan za hrvatske tvrtke.

Konferencija je bila prilika za predstavljanje mogućnosti za hrvatske tvrtke i stručnjake da sudjeluju u postupcima javne nabave u okviru EIB-ovih projekata, s ciljem poticanja investicija i gospodarskog razvoja u regiji.
 
Ministar financija Marko Primorac izrazio je nadu da će poduzetnici imati koristi od konferencije te najavio buduće događaje s ostalim međunarodnim financijskim i razvojnim institucijama. "Volio bih da ova konferencija ne bude samo platforma za razmjenu informacija nego i katalizator za tješnju suradnju između EIB-a i Hrvatske te otvaranje vrata za sudjelovanje hrvatskih tvrtki u projektima koji će se financirati i provoditi u trećim zemljama", izjavio je ministar Primorac.
 
Glavna direktorica HUP-a Irena Weber istaknula je veliki potencijal EIB-ovih ulaganja u zapadni Balkan i Ukrajinu te naglasila važnost povećanja njihove vidljivosti u javnom prostoru. "Naš cilj je postići da hrvatske kompanije budu prepoznate kao snažni partneri i investitori u projektima koje financira EIB, s posebnim naglaskom na Ukrajinu i zapadni Balkan", izjavila je Weber, ističući područja inženjeringa, građevinarstva, proizvodnje hrane i obrazovanja kao ključna.
 
Voditeljica ureda Grupe EIB-a u Hrvatskoj Slađana Ćosić istaknula je inicijative i napore EIB-a i EU-a za financiranje i ulaganje u ključne sektore gospodarstava zemalja zapadnog Balkana i Ukrajine, uključujući infrastrukturu, energetiku, škole, bolnice te pristupačno stanovanje. Naglasila je da će fokus EIB-a izvan Europske unije u narednom razdoblju biti obnova i oporavak Ukrajine, ulaganja u zemlje koje se pripremaju za pristupanje Uniji te provedba EU-ovog programa Global Gateway: “Jačanje otpornosti i obnova Ukrajine bit će velik izazov za Uniju te EIB”.
 
Ministarstvo financija aktivno podržava napore za jačanje gospodarske suradnje s EIB-om i drugim međunarodnim institucijama radi poticanja rasta i razvoja hrvatskog gospodarstva. S naglaskom na strateškim investicijskim prilikama u inozemstvu, Ministarstvo financija radi na otvaranju novih perspektiva za hrvatske tvrtke u međunarodnom poslovanju.
 
U 2023. godini EIB je sa svojim klijentima, za financiranje projekata u javnom i privatnom sektoru, sklopio ugovore vrijedne ukupno 75,14 milijardi eura. Od navedenoga iznosa, 88% odnosi se na projekte unutar Europske unije, 1,5 milijardi eura ugovoreno je za financiranje različitih projekata na zapadnom Balkanu te 2.9 milijardi eura u Ukrajini.


Pisane vijesti