ŠVEDSKA AGENCIJA HRVATSKOJ DAROVALA 920 TISUĆA EURA ZA REFORMU JAVNE UPRAVE

Ministar financija Ivan Šuker i direktor regionalnog ureda Svjetske banke Anand K. Seth potpisali su danas Ugovor o darovnici vrijedan oko 920 tisuća eura, koju je Švedska međunarodna razvojna agencija (SIDA) namijenila za reformi hrvatske javne uprave. "Novac će nam pomoći da napravimo stvarnu reformu državne uprave, koja će biti ne samo profesionalizirana i depolitizirana, nego i vrlo učinkovita i dobro plaćena", istaknuo je Šuker.


Tijekom ove i iduće godine trebali bi se izraditi propisi koji donose promjenu sustava plaća državnih službenika i namještenika, kako bi se umjesto dosadašnjeg modela plaće prema radnom mjestu, vrednovale osobne zasluge i rezultati rada. Izradit će se i Zakon o plaćama u lokalnoj samoupravi, a reforma obuhvaća i Zakon o javnoj službi i njenim plaćama, te programe racionalizacije u ministarstvima i uredima državne uprave, koji uključuju i smanjivanje broja osoblja.

"Godišnje se za plaće državnih službenika i javne službe iz proračuna izdvaja 24,2 milijarde kuna ili oko 24 posto državnog proračuna, što je iznimno velik iznos.

Istovremeno su sindikati nezadovoljni visinom plaća zaposlenih, građani su nezadovoljni uspješnošću i kvalitetom rada državne administracije, što sve pokazuje da je reforma nužna", istaknuo je Šuker.

Podsjetio je da zbog malih plaća mladi i kvalitetni ljudi odlaze iz državne uprave, a bez njih nema uspješne implementacije europskog zakonodavstva u Hrvatskoj.

Izražavajući zadovoljstvo potpisanom darovnicom Anand K. Seth je kazao kako je reforma javne uprave bitna ne samo za hrvatski pristup Europskoj uniji već i za građane koji za svoj porezni doprinos od države žele dobiti djelotvorne i učinkovite usluge.

Po riječima švedskog veleposlanika Sturea Theolina učinkovita provedba državnih propisa i politike, zajedno s dobrim upravljanjem, ključni su preduvjeti za gospodarski rast i razvoj države.

Kraljevina Švedska je preko agencije SIDA dosad dala potporu hrvatskoj Vladi za projekt sređivanja zemljišnih knjiga, obrazovanje kadra Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave, te za Projekt razvoja socijalne skrbi.



Pisane vijesti