ŠUKER S PREDSJEDNIKOM EBRD-A

Ministar financija Ivan Šuker, koji s hrvatskim izaslanstvom boravi u Londonu na Godišnjoj skupštini guvernera Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dogovorio je u subotu s predsjednikom EBRD-a Jeanom Lemierreom suradnju u obliku tri nova zajma uz državno jamstvo kojima će se financirati dovršetak autoceste Rijeka - Zagreb, riječka obilaznica i projekt luka Ploče, doznaje se iz službenog priopćenja.

Dvojica visokih dužnosnika su također dogovorili i nastavak suradnje u sufinanciranju projekta jedinica lokalne samouprave koji koriste sredstva pretpristupnih fondova EU, dodaje se u priopćenju.

Ministar Šuker nije propustio pozdraviti aktivno sudjelovanje EBRD-a u financiranju privatnog sektora hrvatskoga gospodarstva. On je u svojem govoru predstavio dostignuća strukturnih reformi, koje poduzima hrvatska vlada, i naglasio važnost koju u uspješnom djelovanju međunarodnih financijskih institucija ima poštivanje specifičnosti gospodarskih i političkih okolnosti u svakoj pojedinačnoj državi.

Tijekom Plenarne sjednice Guvernera EBRD-a bit će prihvaćen treći pregled kapitalnog portfelja u kojem je predviđeno da osam novih članica EU od zemalja primateljica pomoći, u razdoblju od 2006. do 2010. godine, postanu zemlje donatorice.

EBRD je najmlađa financijska međunarodna institucija osnovana početkom 1991. godina kada su zemlje srednje i istočne Europe napuštale tadašnji ekonomski i politički režim te prihvaćale načela demokracije i tržišnog gospodarstva.

Hrvatska je postala njenom članicom u travnju 1993. Od tada do danas ukupna vrijednost ulaganja EBRD-a u Hrvatskoj iznosi 1,6 milijardi eura za 60 projekata čija ukupna vrijednost iznosi preko četiri milijarde dolara.

Preko 60 posto portfelja EBRD-a uloženo je privatni sektor a ostatak u javni sektor. Hrvatska je potpisala tri javna zajma s EBRD-om koji su u otplati te 12 projekata uz državno jamstvo.(Hina)



Pisane vijesti