CARDS PROJEKT JAČANJA POREZNOG SUSTAVA U PODRUČJU PDV-A

Provođenje CARDS-ova projekta "Jačanje poreznog sustava u području PDV-a" nužno je kako bi se hrvatski porezni sustav, posebice u području PDV-a što prije i bolje prilagodio standardima Europske unije (EU) te funkcioniranju unutar jedinstvenog europskog sustava i tržišta.

Rekao je to ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo na današnjoj prezentaciji tog 1,3 milijuna eura vrijednog projekta, čiji je temeljni cilj jačanje administrativnih kapaciteta Porezne uprave za provođenje zakonskih odredbi i postupaka na području PDV-a.

Dodao je i da će se u tom procesu provesti i usklađivanje zakonske regulative s pravnom stečevinom EU, a jedan od prvih koraka je i skoro dovršenje nacrta izmijenjenog Zakona o porezu na dobit.

Provođenjem projekta provode se i pripreme za uvođenje informacijskog sustava razmjene podataka o PDV-u, tzv. VIES sustava, koji je, prema riječima ravnatelja austrijske Porezne i carinske uprave Wolfganga Nolza, nužan preduvjet za uključivanje Hrvatske u jedinstveni porezni sustav EU, a vremenom i u eurozonu.

Uz to, projekt bi trebao rezultirati i adekvatnijim modelom prikupljanja poreza, ali i smanjenju poreznog kriminala.

Austrijska Porezna i carinska uprava je i twining partner hrvatskoj strani u provođenju tog projekta, koji je započeo u siječnju ove godine, a trajat će do kraja 2007. godine.

Projekt predstavlja jedan od prvih koraka ka punom usklađenju hrvatskog poreznog sustava europskom, a osim sredstava CARDS-a za taj posao, kao jedan od najvažnijih u procesu približavanja Hrvatske EU, biti će namijenjena i sredstva iz pretpristupnog PHARE programa, kazao je državni tajnik Ministarstva financija Ante Žigman.

Ipak, prema riječima ravnatelja Porezne uprave, porezni je sustav već započeo s prilagodbom europskim standardima te je naveo primjer tzv. usluge e-PDV, e-porezne knjigovodstvene kartice te mogućnost predavanja obrazaca za isplatu plaća na elektronskim medijima.

Ujedno je najavio i skoru mogućnost predavanja ostalih obrazaca u elektronskom obliku, kao i planirano uvođenje mogućnosti predaje prijave poreza na dobit za putem Interneta.(Hina)



Pisane vijesti