ŠUKER: NOVO ZAPOŠLJAVANJE U DRŽAVNOJ SLUŽBI NEĆE KOŠTATI MILIJARDU KUNA

Ministar financija Ivan Šuker opovrgnuo je danas da će oko milijardu kuna koštati zapošljavanje novih oko 3.800 državnih službenika i vježbenika.

Nije istina da će zapošljavanje oko 3.800 državnih službenika koštati milijardu kuna, kazao je Šuker na današnjem susretu s novinarima. Ističe da je u proračunu za ovu godinu i to po dvije osnove - povećanje plaća (povećanjem osnovice za tri posto) i novo zapošljavanje, predviđeno ukupno 907 milijuna kuna.

Današnji dnevni tisak prenio je da je prema planu zapošljavanja u državnim službama, što ga je objavio Središnji državni ured za upravu, u ovoj godini predviđeno zapošljavanje 2.149 državnih službenika na neodređeno vrijeme, 1.322 vježbenika, te 350 državnih službenika na određeno vrijeme, odnosno ukupno 3.821 službenika.

Za to bi, prema pisanju nekih medija, ove godine trebalo osigurati milijardu kuna, a taj je podatak ministar odlučno odbacio. Kada bi to bilo točno, kada bi bilo riječ o milijardu kuna, onda bi Vlada donijela odluku koja je protivna zakonu, jer za to nema osigurana sredstva, kaže Šuker.

Objašnjava, naime, da se za svako novo zapošljavanje mora tražiti potvrda Ministarstva financija da je za to osiguran novac.

No, ministar ističe kako državnoj upravi nedostaju visokoobrazovani kadrovi, za što kao primjer navodi i svoj resor.

Objavljenim planom u Poreznoj upravi planirano je zapošljavanje 470 novih službenika. Porezna uprava preuzela je kompletnu brigu oko naplate doprinosa za zdravstveno i mirovinsko i to obavlja bez i jednog novog zaposlenog, kaže ministar, dodajući da se planira zapošljavanje visokoobrazovanih Kadrova.

Osnivanje i četiri nove carinarnice jedan je od razloga planiranom zapošljavanja 148 osoba, uglavnom visokoobrazovanih u Carinskoj
upravi, a Financijska policija koja je započela s radom planira zaposliti oko 160 novih službenika.

Ministarstvo financija vodi i poslove vezane za predpristupne fondove EU, a svi ti poslovi traže visokoobrazovane i stručne ljude, ponovio je ministar Šuker.(Hina)



Pisane vijesti