OBJAVLJEN MJESEČNI STATISTIČKI PRIKAZ MINISTARSTVA FINANCIJA ZA MJESEC SIJEČANJ 2006. GODINE BR. 123

Ministarstvo financija objavilo je Mjesečni statistički prikaz za mjesec siječanj 2006. godine br. 123 s podacima o državnom proračunu, izvanproračunskim fondovima i agencijama, konsolidiranoj središnjoj državi, lokalnoj i konsolidiranoj općoj državi, rezultatima aukcija trezorskih zapisa, dugu opće države te unutarnjem dugu konsolidirane središnje države za razdoblje od siječnja do prosinca 2005. godine.

Deficit konsolidirane opće države prema modificiranom obračunskom načelu za 2005. godinu je ostvaren u skladu s planom odnosno na razini 4,2% BDP-a. Time je ostvarena značajna fiskalna prilagodba od 0,7 postotnih bodova u usporedbi s 2004. godinom odnosno fiskalna prilagodba od čak 2,1 postotnih bodova u odnosu na 2003. godinu kada je deficit opće države ostvaren na razini od čak 6,3% BDP-a. Ostvarenjem deficita opće države u skladu s planom osigurava se čvrst temelj daljnjem provođenju fiskalne prilagodbe u skladu s planovima za srednjoročno razdoblje.

Ukupni prihodi konsolidirane opće države ostvareni su na razini od 103,1 milijarde kuna te su zabilježili međugodišnji rast od 6,9% odnosno ostvareni su na razini 0,4% iznad plana za 2005. Najveći doprinos rastu ukupnih prihoda konsolidirane opće države u 2005. godini dali su prihodi od poreza na dodanu vrijednost koji čine gotovo trećinu ukupnih prihoda konsolidirane opće države, a koji su zabilježili međugodišnje povećanje od čak 8%, prvenstveno kao rezultat izvanredne turističke sezone i jače gospodarske aktivnosti. Zatim, prihodi od doprinosa za socijalno osiguranje s ostvarenim godišnjim rastom od 6,2% te prihodi od poreza na dobit koji su u odnosu na 2004. godinu zabilježili porast od čak 26,8%.

Rashodi konsolidirane opće države u promatranom razdoblju dosegli su razinu od 100,5 milijardi kuna, odnosno zabilježili su međugodišnji rast od 6,6% odnosno ostvareni su na razini 0,5% iznad plana za 2005. godinu. Najznačajniji doprinos rastu rashoda konsolidirane opće države u 2005. godini dali su naknade zaposlenima koji su zabilježili godišnji rast od 4,6%, rashodi za socijalne naknade s zabilježenim godišnjim rastom od 3,5%, rashodi za korištenje dobara i usluga s ostvarenim godišnjim rastom od 12,2%, rashodi za kamate s ostvarenim godišnjim rastom od 15,4% te ostali rashodi s godišnjim rastom od 15%.

Neto stjecanje nefinancijske imovine konsolidirane opće države je u 2005. godini iznosilo 9 milijardi kuna te je zabilježilo godišnje smanjenje od 14,1% prvenstveno uslijed smanjenja obujma izgradnje autocesta u 2005. godini u usporedbi s godinom ranije.

Neto pozajmljivanje/zaduživanje, definirano kao razlika prihoda, rashoda i neto stjecanja nefinancijske imovine sukladno GFS 2001 metodologiji za prikaz državnih financija, je na razini konsolidirane opće države za 2005. godinu ostvareno u iznosu od -6,5 milijardi kuna što predstavlja godišnje smanjenje razine neto pozajmljivanja od gotovo 2 milijarde kuna.

Mjesečni statistički prikaz Ministarstva financija br. 124, s podacima za siječanj 2006. godine očekuje se krajem ožujka 2006.



Pisane vijesti