KLADIONICE, CASINA, AUTOMAT KLUBOVI 2005. U PRORAČUN 343 MILIJUNA KUNA

Priređivači igara na sreću - u kladionicama, casinima i automat klubovima - ukupno su u državni proračun prošle godine uplatili 343,1 milijun kuna, što je oko 30 posto više nego li u 2004., podatci su Ministarstva financija.

Iz podataka o uplatama naknada za priređivanje igara na sreću u casinima, automat klubovima i kladionicama proizlazi da su se u prošloj godini Hrvati više kladili i igrali na automatima, a nešto manje zalazili u casina.

Tako su za 33,7 milijuna kuna ili 29,5 posto povećani prihodi proračuna po osnovi naknada i koncesija za kladionice, a za 39 milijuna kuna ili 35,3 posto iz automat-klubova.

Zakonom o priređivanju igara na sreću i nagradnih igara, igre na sreću razvrstane su u lutrijske igre, igre u casinima, kladioničke igre i igre na sreću u automat-klubovima.

Pravo na priređivanje lutrijskih igara, kao što su loto, toto, bingo i druge, isključivo su pravo Hrvatske lutrije i podatci se ne odnose na te igre, nego na priređivanje drugih igara (casino, ladionice i automat klubovima) kojima se, na temelju koncesije i odobrenja, mogu baviti trgovačka društva sa sjedištem u Hrvatskoj.

Lani je 14 trgovačkih društava koja priređuju kladioničke igre, u proračun s osnova mjesečne naknade (pet posto od osnovice) za priređivanje klađenja uplatilo 147,7 milijuna kuna, dok su 2004. uplatili 114 milijuna kuna.

Prema podatcima Ministarstva financija, kladionice imaju otvorenih 1.817 uplatnih mjesta i 3.517 zaposlenih.

Koncesiju pak za priređivanje igara na sreću u automat-klubovima posjeduje 47 trgovačkih društava, a oni plaćaju naknadu u iznosu 25 posto od osnovice za obračun naknade. Koncesionar je dužan plaćati i godišnju naknadu u iznosu od 300 tisuća kuna za svako dobiveno odobrenje po pojedinom automat-klubu.

Ti su koncesionari u 2005. s osnove mjesečne i godišnje naknade u proračun uplatili ukupno 149,8 milijuna kuna, dok su 2004. uplatili 110,7 milijuna kuna.

Koncesiju za priređivanje igara na sreću u casinima ima 13 trgovačkih društava, koji plaćaju mjesečnu koncesijsku naknadu od 15 posto od osnovice za obračun naknade.

S osnova mjesečne naknade za priređivanje igara na sreću u casinima prošle su godine trgovačka društva u korist proračuna uplatila 23,5 milijuna kuna, što je oko 1,4 milijuna kuna manje nego li 2004.

Prihodi od igara na sreću, temeljem Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2006., raspodjeljuje se organizacijama koje promiču razvoj športa, pridonose borbi protiv droga i svih drugih oblika ovisnosti, koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom, kulturom i tehničkom kulturom, izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece i mladih, te organizacijama koje pridonose razvoju civilnog društva.(Hina)



Pisane vijesti