VLADA POPODNE ŠALJE REBALANS PRORAČUNA U HRVATSKI SABOR

Nakon što je dobila i potopru koalicijskih partnera, Vlada će danas poslijepodne Hrvatskom saboru uputiti rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna o kojem se Sabor treba izjasniti do sredine srpnja, odnosno do konca svog redovnog zasjedanja, rečeno je danas u Banskim dvorima.

Vlada bi to formalno trebala učiniti s popodnevne telefonske sjednice.

Naime, predloženi rebalans, koji je usklađen između Vladinih resora, te raspravljen sa socijalnim partnerima, danas je dobio i potporu HDZ-ovih koalicijskih partnera čime su ispunjeni uvjeti da ga se pošalje na drugu stranu Markova trga.

Rebalans, kako se doznaje, ostaje u okvirima koje je predložilo Ministarstvo financija, što znači da predviđa preraspodjelu oko milijardu kuna, konkretno smanjenje materijalnih rashoda za 437 milijuna, uštede na subvencijama od 140 milijuna kuna, smanjenje ostalih pomoći i subvencija za oko 400 milijuna kuna.

Tako ušteđeni novci usmjerili bi se u mirovine (oko 470 milijuna), plaće (313 milijuna kuna), ostale naknade (120 milijuna), te za poticanu stambenu štednju (80 milijuna kuna).

Koalicijski su partneri, kažu u Banskim dvorima, podržali i druge Vladine prijedloge, konkretno ustrojavanje Državnog izbornog povjerenstva kao stalnog i profesionalnog tijela, neposredan izbor općinskih načelnika, gradonačelnika i župana, uvođenje instituta velikih gradova.

Iako se svi ti prijedlozi, pa i o velikim gradovima, još dorađuju, jedna je od varijanti da status velikog imaju gradovi s više od 50 tisuća stanovnika.

U Banskim dvorima ne isključuju mogućnost da se ti zakonski prijedlozi Saboru upute do ljetne stanke, dakle do sredine srpnja, ali se još ne zna bi li išli u redovnu ili hitnu proceduru.

Uz premijera Ivu Sanadera i neke ministre, na današnjem sastanku u Banskim dvorima bili su i vodstvo HDZ-a te svi njegovi koalicijski partneri, izuzev umirovljenika.

Predstavnici HSU-a, kažu u Banskim dvorima, nisu ni pozivani, jer će se sastanak sa njima održati naknadno, možda već sutra.(Hina)



Pisane vijesti