SJEDNICA GSV-A: PODUPRT REBALANS PRORAČUNA

Predstavnici socijalnih partnera sindikata i poslodavaca poduprli su na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) rebalans državnog proračuna, izvijestio je nakon sjednice predsjednik GSV-a Ivica Mudrinić. "Iako se raspravljalo o pojedinim stavkama, poduprli smo proračun jer je u ovome trenutku bitno zadržati ukupnu stabilnost i omogućiti Vladi da upravlja financijama i uravnoteži proračun", rekao je Mudrinić te je dodao da je o proračunu za 2006. potrebna potanka rasprava kako bi sadržavao jasnu strategiju i viziju razvoja države.

Na dnevnom redu sjednice GSV-a bili su i nedavni razgovori Vlade s predstavnicima Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), pri čemu je potpredsjednica Vlade i dopredsjednica GSV-a Jadranka Kosor istaknula kako tada nigdje nije spomenuto zadiranje u socijalna prava ili prava proračunskih korisnika.

Najavila je da će se rebalansom proračuna još 38 milijuna kuna usmjeriti u rodiljne naknade zbog povećanja broja korisnica tih naknada za drugih šest mjeseci života djeteta te korisnica trogodišnjeg rodiljnog dopusta.

Predstavnici sindikata nisu poduprli izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima jer promjene koje se nude smatraju nedostatnima i neambicioznima.

"Izmjene jesu korak k depolitizaciji i profesionalizaciji državne uprave, ali zbog preskromnih ambicija predlagatelja ostali smo suzdržani u potpori", kazao je dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata javnih služba Vilim Ribić.

Na sjednici GSV-a bilo je riječi i o neravnopravnu položaju žena na tržištu rada koje su za isti posao slabije plaćene od muškaraca.

"Treba izgraditi infrastrukturu i potporu zaposlenoj ženi, poput većeg broja vrtića, prilagođena radnog vremena i slično", kazala je potpredsjednica Vlade Kosor.(Hina)



Pisane vijesti