ŽIGMAN: RJEŠENJE DUGA HZZO-A OBVEZNICIAMA ILI KREDITOM

Hrvatska bi Vlada u narednih mjesec ili mjesec i pol dana trebala riješiti dospjele neplaćene obveze Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) koje su napravile državne bolnice, a koje trenutno iznose oko 1,2 milijarde kuna i to izdavanjem obveznica ili podizanjem kredita, najavio je danas pomoćnik ministra financija Ante Žigman na TEB-ovoj konferenciji o razvoju hrvatskog financijskog tržišta u uvjetima približavanja EU koja se održava u Rovinju.

Žigman je kazao kako je preduvjet za to zaustavljanje rasta tekućih obveza zdravstva koje s obvezama županijskih i gradskih bolnica (što je van nadležnosti HZZO-a) premašuju 1,5 milijardi kuna.

Govoreći o ciljevima fiskalne politike Žigman je, među ostalim, izdvojio potrebu uspostave fiskalno prihvatljive javne uprave.

Hrvatska javna uprava jedna je od najskupljih u regiji, a povećanju njezine efikasnosti te time i smanjenju troška za državni proračun trebao bi pridonijeti novi Zakon o javnoj službi.

Taj bi se zakon trebao početi primjenjivati od početka 2006. godine, a kako se doznaje, jedna od značajnijih promjena trebala bi biti profesionalizacija javnih službenika na višim položajima.

Među prioritetima fiskalne politike u ovoj i narednim godinama Žigman je izdvojio i smanjenja intervencija države u sektoru poduzeća, što se prvenstveno odnosi na smanjenje subvencija, primjerice HŽ-u.

Također, prioritet je i uspostava bolje financijske discipline i nadzora naplativosti proračunskih prihoda. Za to je zadužena financijska policija, koja bi prema Žigmanovim riječima, prve kontrole trebala provesti prije početka "špice" ovogodišnje turističke sezone.

Poboljšanju naplate proračunskih prihoda trebali bi pomoći i prijedlozi tehničke misije MMF-a koja je jučer započela dvotjednu misiju u Ministarstvu financija. Ta bi stručna skupina tehničke prirode do kraja svibnja ove godine trebala, temeljem ovog posjeta koji je inicirao sam MMF, predložiti moguće promjene u organizaciji, procedurama ili zakonskoj regulativi za učinkovitiju naplatu proračunskih prihoda, rekao je Žigman.

Ispunjenje fiskalnih ciljeva, zaključio je, trebalo bi do 2007. godine rezultirati smanjenjem poreznog opterećenja gospodarstva za oko 1,5 posto.(Hina)



Pisane vijesti