DEMEKAS: VLADINI CILJEVI DOBRO POSTAVLJENI, TEŽI JE DIO PROVEDBA

Voditelj Misije MMF-a u Hrvatskoj Dimitri Demekas preporučio je danas Vladi i socijalnim partnerima - poslodavcima i sindikatima - da razmotre mogućnost sklapanja nacionalnog pakta kojim bi se ograničio rast plaća.

Preporučio bih Vladi i socijalnim partnerima da razmotre taj korak, on egzistira u mnogim zemljama, s jedne strane ograničava rast plaća, ali s druge daje mnoge pozitivne rezultate, kazao je Demekas na konferenciji za novinare u povodu završetka radnog posjeta Misije MMF-a koja je u Hrvatskoj boravila u prvoj provjeri ostvarivanja stand-by aranžmana.

Provedbu programa u ovoj godini Demekas je ocijenio pozitivno. Proračunski deficit bit će bitno smanjen u odnosu na prošlu godinu, a unutar dogovorenoga je i zaustavljanje rasta vanjskog duga.

Demekas predviđa da će vanjski dug krajem ove godine biti za dva, tri postotna poena BDP-a veći nego krajem prošle godine, dok je tijekom 2003. porastao oko 15 postotnih poena.

Podržao je Vladine projekcija proračunskog deficita od 3,7 posto u idućoj godini, te namjeru da u trogodišnjem razdoblju snizi deficit na 3 posto BDP-a.

Vlada je dobro postavila ciljeve za 2005. i iduće godine, teži je dio njihova provedba, za što će Vlada morati imati širu podršku, kazao je.

Uz disciplinu u području plaća, za ostvarenje Vladinih ciljeva Demekas ističe i potrebu promjene formule indeksacije mirovina, potrebu da se vodi računa o transferima i socijalnim davanjima.

Kao područja šireg javnog sektora na kojima treba raditi naveo je željeznice, zdravstvo i privatizaciju.

Raduje da su Vlada i Hrvatske željeznice pripremile plan resturkturiranja, kazao je Demekas, ističući da među mjerama za poboljšanje financijskog stanja HŽ-a trebaju biti i smanjenje broja zaposlenih, ukidanje neprofitabilnih linija, privatizacija netemeljnih djelatnosti.

Demekas je i danas ponovio kako "nema sumnje da je zdravstveni sustav bolestan", ističući kako se svi s kojima su razgovarali slažu da nešto treba učiniti. Ekonomisti, stručnjaci u zdravstvu, saborski zastupnici slažu se privatno da je određene participacije potrebno uvesti, kazao je dodajući kako se od Vlade očekuje da poduzme korake u tom smjeru.

Upitan kako komentira potpisani kolektivni ugovor u zdravstvu temeljem kojega će iduće godine trebati osigurati 700 milijuna kuna više za plaće, odgovorio je da ostaje za vidjeti što će taj sporazum donijeti. Ako će imati za rezultat lakšu kontrolu troškova u zdravstvu, onda ga treba pozdraviti, a ako se ništa po tom pitanju ne dogodi onda će se situacija pogoršati, objasnio je.

Misija MMF-a Vladi je preporučila i ubrzanje privatizacije. Važno je da Vlada što prije počne privatizaciju kroničnih gubitaša, istaknuo je Demekas koji pritom misli na brodogradilišta, željezare.

Ako se, kaže, nastavi davati subvencije one nemaju svrhu ako nisu usmjerene na saniranje stanja u tim poduzećima kao pripremu za njihovu privatizaciju.

Na pitanje kako bi na proračunski deficit u ovoj godini moglo utjecati nepovlačenje dvije milijarde kuna dividende od T-HT-a, te više od 200 milijuna kuna od koncesija za trećeg operatera mobilne telefonije, s obzirom i na procjene nekih analitičara da bi stoga deficit umjesto planiranih 4,5 posto BDP-a, mogao biti i 5 do 6 posto, Demekas je kazao kako taj jednokratni prihod nema bitnog utjecaja.

Ako povučeni iznos bude nešto manji, ili se povuče kasnije, nisam zabrinut, ako temeljni koraci za postizanje deficita budu kako je dogovoreno, rekao je Demekas.(Hina)



Pisane vijesti