ŠUKER: DOGODINE NOVI ZAKONI O RAČUNOVODSTVU I REVIZIJI

Sljedeće godine bit će doneseni novi Zakon o računovodstvu i Zakon o reviziji, a trebalo bi osnovati i Odbor za računovodstvo i računovodstvene standarde, najavio je ministar financija Ivan Šuker na večerašnjoj svečanoj skupštini Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika (HZRFD).

Novi Zakon o računovodstvu trebao bi biti donesen do kraja lipnja 2005. te stupiti na snagu početkom 2006., dodao je ministar Šuker.

Kako je naglasio, od zakona se očekuje da dokine brojne prigovore koji su se pojavili iz stručnih krugova u odnosu na postojeći zakon.

Odbor za računovodstvo i računovodstvene standarde kao i novi Zakon o reviziji olakšali bi usklađivanje hrvatskih s propisima Europske unije na području računovodstva i financija te njihovo vjerodostojno tumačenje.

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić istaknuo je potrebu donošenja novog Ovršnog zakona, koji bi unaprijedio zaštitu vjerovničkih prava koja je, po njegovoj ocjeni, danas nedovoljna.

Na svečanoj skupštini, koja je protekla u svečarskom tonu obilježavanja 50. godišnjice utemeljenja Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika, zaslužnim članovima i institucijama dodijeljena su priznanja i nagrade, a predsjednik Zajednice Bogomil Cota podsjetio je na povijest zajednice, koja je osnovana 1954. kao Društvo računovođa Hrvatske.

U zajednicu je učlanjeno 35 teritorijalnih udruga računovođa i financijskih djelatnika te četiri ekspertne udruge. Ima 20 tisuća članova, od ukupno 60 tisuća računovođa, financijskih djelatnika i revizora, koliko ih ima u Hrvatskoj.(Hina)



Pisane vijesti