ODBOR ZA ZAKONODAVSTVO PODRŽAO PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2005.

Saborski Odbor za zakonodavstvo danas je većinom glasova podržao Vladin prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, uz koji su, prvi put, priložene i projekcije proračuna za 2006. i 2007.

Vlada je, kako stoji u njezinu prijedlogu, u izradu proračuna krenula s planom da se u idućoj godini zabilježi gospodarski rast od 4,4 posto, uz inflaciju od 2,5 posto.

Prihodovna strana proračuna iznosila bi oko 86,4 milijarde kuna ili oko 5 posto više nego ove godine, a rashodovna oko 91 milijardu kuna, 'plus' 12 milijardi kuna namijenjenih za otplatu kredita koji na naplatu stižu iduće godine.

Po toj računici, planirani deficit u idućoj bi se godini kretao oko 2,1 posto BDP-a ili oko 4,5 milijardi kuna.

SDP-ov član Odbora Josip Leko proračun je ocijenio nerealnim, posebno projekcije za naredne dvije godine, te upitao iz čega proizlazi optimizam HDZ-ove Vlade da bi se u 2007. deficit trebao smanjiti na 1,7 posto BDP-a.

Predstavnik Ministarstva financija, koji je 'branio' Vladin prijedlog proračuna, odgovorio mu je da su projekcije rađene prema realnim očekivanjima porasta gospodarskih aktivnosti na razini cijele države, posebno kada Hrvatska počne pregovore o članstvu u EU, kada se, kaže, očekuju i znatne strane investicije.

Izvijestio je i da Vlada od privatizacije u idućoj godini priželjkuje oko četiri milijarde kuna, ali da se to ne može smatrati prihodom, već primitkom kojim će se 'servisirati' deficit.

Vladimir Lokmer, vanjski član Odbora i predstavnik umirovljenika, upozorio je da Vlada nije predvidjela dovoljno novca za planirani porast mirovina, odnosno njihovo usklađivanje s porastom plaća.

Predstavnik Ministarstva financija odgovorio je da je Vlada za mirovine u idućoj godini predvidjela oko 1,2 milijardi kuna više nego u ovoj godini, odnosno da više od četvrtine povećanih rashoda za iduću godinu otpada upravo na mirovine.(Hina)



Pisane vijesti