ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA MINISTARSTVA FINANCIJA I HRVATSKE NARODNE BANKE

Predstavnici Ministarstva financija, predvođeni ministrom Ivanom Šukerom, razgovarali su danas s predstavnicima Hrvatske narodne banke, predvođenih guvernerom Željkom Rohatinskim o aktualnostima u radu dviju institucija.

Teme sastanka bile su Nacrt prijedloga Zakona o obveznim odnosima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama ovršnog zakona, kojih je nositelj Ministarstvo pravosuđa, te Prijedlog zakon o osiguranju depozita i operacije na otvorenom tržištu.

Na sastanku je postignut visok stupanj suglasnosti stavova vezanih uz navedene prijedloge zakona, a Hrvatska narodna banka podržava stavove Ministarstva financija.

U vezi Nacrta prijedloga Zakona o obveznim odnosima istaknuto je da načelno valja pozdraviti projekt, ali voditi računa o odredbama Zakona o kamatama koji je stupio na snagu 20. srpnja 2004. godine, a koji kao poseban zakon regulira institute maksimalne ugovorene kamatne stope te pitanje zatezne kamate.

Sudionici sastanka raspravljali su o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama ovršnog zakona.

Na sastanku su još jednom razmotrene i usuglašene pojedine odredbe Prijedloga zakona o osiguranju depozita. Navedeni prijedlog zakona rezultat je rada Radne skupine sastavljene od predstavnika Hrvatske udruge banaka, udruženja banaka i ostalih financijskih institucija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, Hrvatske narodne banke, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva europskih integracija i Ministarstva financija. Istaknuto je kako je u izradi navedenog Prijedloga zakona prihvaćena većina prijedloga predstavnika banaka. Navedeni zakon bi do 30. rujna ove godine, sukladno Nacionalnom programu Republike Hrvatske za pridruživanje Europskoj uniji, trebao biti upućen u Vladinu proceduru.

 



Pisane vijesti