POČETAK 2009. POČETAK I ZA OSOBNI IDENTIFIKACIJSKI BROJ

Osobni identifikacijski broj, kao stalna identifikacijska oznaka svake fizičke i pravne, domaće i strane osobe u Hrvatskoj, imat će 11 znamenki plus oznaku HR, najavljeno je na današnjem okruglom stolu na kojem je Ministarstvo financija predstavilo radni nacrt prijedloga zakona o osobnom identifikacijskom broju.

Taj bi zakonski prijedlog krajem ožujka, početkom travnja trebao biti prihvaćen na Vladi, očekuje se da ga Sabor usvoji u prvoj polovici godine kako bi primjena mogla početi 1. siječnja 2009., istaknuo je ministar financija Ivan Šuker.

Osobni identifikacijski broj imao bi 11 znamenki i ispred njih oznaku HR, znamenke bi bile određene slučajnim odabirom, a dodjeljivala bi ga Porezna uprava po službenoj dužnosti.

Počne li primjena zakona 1. siječnja 2009. od tada bi i sve novorođene osobe, kao i sve pravne osobe osnovane nakon tog datuma automatski rođenjem, odnosno osnivanjem dobivale osobni identifikacijski broj.

No, određeno bi vrijeme, do uspostave središnje baze podataka, sve novorođene osobe uz taj dobivale i stari jedinstveni matični broj građanina (JMBG).

Svim fizičkim osobama rođenim, ili pravnim osnovanim do početka 2009., postupno bi se određivao i dodjeljivao osobni identifikacijski broj.

Uvođenje osobnog identifikacijskog broja na skupu je dobilo potporu predstavnika sudskih institucija, Hrvatske udruge poslodavaca, kao i drugih institucija.

I u tim je raspravama ponovljeno kako je osobni identifikacijski broj važan instrument za borbu protiv korupcije, za učinkovitost poreznog sustava, djelotvornija socijalna davanja, te dio usklađivanja s pravnom stečevinom EU.

Osobni identifikacijski broj omogućit će praćenje promjena imovnog stanja, usporedbu tih promjena s prijavljenim prihodima i plaćenim porezom, a omogućit će primjerice i dobivanje podatka o nekretninama koje kupuju stranci.

Zakon će vrijediti i za domaće i za strane fizičke i pravne osobe u Hrvatskoj. Nema posjedovanja nekretnina u Hrvatskoj ako se niste identificirali putem osobnog identifikacijskog broja, objašnjava Šuker.

Sva državna tijela koja vode svoje evidencije nastavit će to raditi na dosadašnji način, s tim što će biti dužna nadopuniti ih podatkom o osobnom identifikacijskom broju, ističu u Ministarstvu financija i napominju da će donošenje zakona tražiti promjenu i niza drugih zakona.

Cilj je u drugoj fazi stvoriti središnje baze podataka na nivou Porezne uprave, odnosno umrežiti sve pojedine službene evidencije putem osobnog identifikacijskog broja. Važno pitanje pritom je zaštita tajnosti podataka, no, kako je istaknuto, informatika omogućuje da se točno zna tko je ulazio i tko je koristio pojedine podatke.(Hina)



Pisane vijesti