ZA PROJEKT ZAŠTITE OD ONEČIŠĆENJA U POLJOPRIVREDI 5 MILIJUNA DOLARA

Ministar financija Ivan Šuker i voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Andras Horvai potpisali su danas Ugovor o darovnici Globalnog fonda za okoliš (GEF) u iznosu od 5 milijuna američkih dolara za Projekt zaštite od onečišćenja u poljoprivredi.

Istodobno je ravnatelj Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPSS) Ivan Katalinić potpisao Ugovor o Projektu s Bankom, temeljem kojeg će se sredstvima darovnice provoditi određene aktivnosti.

Cilj Projekta zaštite od onečišćenja u poljoprivredi, kako je istaknuto, je pomoći da se unaprijedi ekološki prihvatljiva poljoprivredna praksa kod poljoprivrednih proizvođača u svrhu smanjenja ispuštanja nutrijenata iz poljoprivrednih izvora na površinu i u podzemne vode.

Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi provest će se na pokusnoj osnovi u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Varaždinskoj županiji. Te su županije odabrane zbog velike gustoće stoke, koncentracije stočnih farmi srednje veličine kao i oštećenja skladišta stajskog gnojiva i infrastrukture za kontrolu kakvoće vode nastale za vrijeme rata u nekim područjima.

Projekt će također, kazao je Horvai, pomoći Hrvatskoj u procesu pristupa Europskoj uniji, jer će projektne aktivnosti pomoći pri usklađivanju s Direktivom o nitratima EU i time pomoći uspostavljanju konkurentnog poljoprivrednog sektora.

Horvai je kazao kako će Projekt donijeti i ekonomske koristi proizvođačima i lokalnoj zajednici, jer će se s razvojem i primjenom konkurentnijih i inovativnijih načina poljoprivredne proizvodnje hrvatski poljoprivrednici moći ravnopravno natjecati s onima u EU, kad Hrvatska postane njena članica.

Ministar Šuker istaknuo je kako je današnjim potpisivanjem ugovora o darovnici nastavljen niz od ukupno 48 darovnica koje su do sada potpisane sa Svjetskom bankom te kako je ovaj ugovor nastavak na dva ranije potpisana ugovora (o zajmu u iznosu od 25,5 milijuna eura te ugovor o darovnici Kraljevine Nizozemske u iznosu od 4 milijuna eura za Projekt usklađivanja poljoprivrednog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU).

Šuker je kazao kako se nada da će danas potpisan ugovor o darovnici pridonijeti značajnom povećanju korištenja ekološki prihvatljivih praksi, odnosno podizanju svijesti za korištenje ekološki prihvatljivih postupaka u poljoprivredi.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Josip Kraljičković istaknuo je kako će sredstva biti utrošena za izgradnju platformi na poljoprivrednim gospodarstvima za zbrinjavanje organskog gnojiva, što će se provoditi u suradni s HZPSS, dok je ravnatelj HZPSS Ivan Katalinić naglasio kako će rezultati provedbe Projekta, koji će trajati dio 2012., znatno utjecati na smanjenje onečišćenja u poljoprivredi i očuvanju okoliša.(Hina)



Pisane vijesti