SVJETSKA BANKA SVRSTALA HRVATSKU SA ZEMLJAMA EU SREDNJEG DOHOTKA

Svjetska banka (WB) svrstala je Hrvatsku u skupinu zemalja srednje Europe i Baltika sa srednjim dohotkom, kao jedinu nečlanicu Europske unije u toj skupini, izjavio je u petak hrvatski ministar financija Ivan Šuker, nakon sastanka s čelnicima WB-a u Washingtonu.

"Regionalni Ured Svjetske banke (WB) u Zagrebu razdijelio se na dva dijela, jedan koji pokriva srednju Europu i Baltik sa zemljama srednjeg dohotka. Hrvatska je kao jedina nečlanica Europske unije svrstana u tu skupinu, dok drugu skupinu čine zemlje Balkana i srednje Azije", izjavio ministar Šuker nakon sastanka s potpredsjednikom WB za Europu i srednju Aziju Shigeom Katsuom i izvršnim direktorom WB-a Hermanom Wijfelsom. Ta će podjela stupiti na snagu s 1. siječnja 2008.

"Na sastanku s potpredsjednikom Katsuom dobili smo komplimente za reforme koje smo proveli u protekle četiri godine. Katsu je zadovoljan je i s provedbom programa PAL 2", kazao je Šuker. PAL 2 je Programski zajam za prilagodbu, namijenjen projektima u provedbi i pripremi projekata reforme zdravstva i pravosuđa u Hrvatskoj, koji će se nastaviti i sljedeće godine. "Hrvatska je uvrštena na drugo mjestu među 10 zemalja koje najbolje provode reforme", rekao je hrvatski ministar, podsjećajući na nedavno izvješće WB-a o provedi reformi. "Imamo razloga za zadovoljstvo, jer ocjene Svjetske banke (WB) će se itekako odraziti u Bruxellesu i svugdje", rekao je Šuker dodajući kako je, za razliku od prije dvije godine, "danas lijepo biti u Washingtonu i razgovarati s gospodom iz Svjetske banke i MMF-a".

Ocijenio je kako bi kreditni rejting Hrvatske sigurno porastao nakon svih tih dobrih ocjena u posljednjih mjesec dana, ali se to neće dogoditi zbog izbora.

Govoreći o prognozama gospodarskog rasta u 2007., koje je MMF objavio u četvrtak, ministar Šuker je kazao kako je za Hrvatsku ta procjena korigirana na više - s 4,6 posto, na 5.6 posto, što je podudara s prognozama EU za Hrvatsku od 5.7 posto, i domaćim prognozama dok on osobno očekuje da rast bude oko šest posto. Glede vanjskog duga Hrvatske, koji i dalje raste i prešao je 30,5 milijardi dolara i 85 posto BNP-a, Šuker je kazao kako "vanjski dug treba držati pod kontrolom, ali on nije zabrinjavajući. Udio države u vanjskom dugu smanjio se s 34 na 21 posto", rekao je, ističući kako raste udio banaka i poduzeća u vanjskom dugu, zbog gospodarske ekspanzije i potražnje za kapitalom, kao i zbog potreba stanovništva.

Šuker je kazao kako je na sastanku s izvršnim direktorom Wijfelsom bilo riječi i o reformama Svjetske banke te o stajalištima Hrvatske o tim pitanjima.

Izaslanstvo Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke HNB-a susrelo se i s Michaelom Depplerom, direktorom MMF-a za Europu, Age F. P. Bakkerom, izvršnim direktorom u MMF-u, te Robert A. Feldmanom, voditeljem MMF misije za Hrvatsku. Teme sastanaka bila su gospodarska ostvarenja Hrvatske i srednjoročna perspektiva. "U načelu radi se o konstataciji postojećeg stanja i komentarima pojedinih brojki s njihove točke gledišta i s naše", rekao je Šuker.

Ministar Šuker predvodi izaslanstvo Ministarstva financija RH i Hrvatske narodne banke na Godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a, koja se ovog vikenda održava u Washingtonu.(Hina)



Pisane vijesti