IZ PROGRAMA CARDS 2004 ISKORIŠTENO ČAK 94,6 POSTO SREDSTAVA

Iz programa CARDS 2004, za kojega je ugovaranje završeno krajem prošlog tjedna, iskorišteno je 94,6 posto sredstava, što pokazuje dobar napredak i osposobljenost hrvatskih institucija u provođenju natječajnih procedura prema pravilima javne nabave EU, istaknuo je danas državni tajnik Ministarstva financija Ante Žigman.

Iz CARDS-a 2004 vrijednog 46,57 milijuna eura, Hrvatska je ugovorila programa u vrijednosti 44,06 milijuna eura, kazao je Žigman na brifingu za novinare.

Riječ je o sredstvima čije su provođenje natječaja i ugovaranje potpuno samostalno pripremali djelatnici Ministarstva financija, a iskorištenost iznad 90 posto izuzetno je dobar rezultat, jer se kompletna nabava provodila prema pravilima EU, naglasio je.

Uz te projekte, u okviru CARDS-a 2004 Delegacija Europske komisije u Zagrebu provodila je procedure za projekte u vrijednosti 30,42 milijuna eura, od čega je iskorišeno 30,41 milijun, ili 99,96 posto.

Ukupno se tako stopa iskorištenosti u CARDS-u 2004 penje na 96,71 posto, istaknuo je Žigman, opovrgavajući tim podatcima prigovore oporbenih zastupnika iznesene u travnju u Saboru u raspravi o interpelaciji o slaboj iskorištenosti, tek oko trećine, sredstava iz pretpristupnih programa EU.

Naglasio je pritom kako se prvi podatci o iskorištenosti sredstava mogu dati tek nakon isteka roka za ugovaranje, a potpuni podatci tek nakon izvršenih ugovora.

Faza ugovaranja izuzetno je važna faza u korištenju sredstava iz programa i pretpristupnih fondova EU, sada slijedi korištenje, a rok za povlačenje sredstava iz CARDS-a 2004 je kraj 2009. godine, istaknuo je Žigman.

Prema podatcima koje je iznio, od ukupno 28,7 milijuna eura ugovorenih u okviru CARDS-a 2003 do sada je već plaćeno oko 20 milijuna, odnosno stopa ugovaranja bila je 97,7 posto, a do sada je već iskorišteno oko 70 posto.

Od ugovorenih projekta u okviru CARDS-a 2004 najviše se sredstava odnosi na nabavu roba (12,26 milijuna eura), te twinning projekte (10,38 milijuna eura), a prema institucijama najviše na Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka (12,15 milijuna eura), te MUP (10,36 milijuna eura).

Od početka ove godine Hrvatskoj je dostupan novi pretpristupni program IPA, koji će zamijeniti program CARDS, kao i pretpristupne programe Phare, ISPA i SAPARD.

U okviru programa IPA Hrvatskoj je namijenjeno ukupno 589,9 milijuna eura u razdoblju 2007.-2010.

Prvi operativni programi u okviru IPA već su upućeni u Bruxelles i odobrenje se očekuje u rujnu, listopadu, dok se prva ugovaranja i povlačenje sredstava očekuju tijekom iduće godine, očekuju u Ministarstvu financija.(Hina)



Pisane vijesti