POTPISAN UGOVOR O ZAJMU PAL2 U IZNOSU OD 150 MILIJUNA EURA

Ministar financija Ivan Šuker i regionalni direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku Anand Seth potpisali su danas Ugovor o Drugom programskom zajmu za prilagodbu (PAL2) u iznosu od 150 milijuna eura.

PAL2 je zajam od dvije tranše, od kojih će prva, u iznosu od 100 milijuna eura, biti isplaćena nakon što Sabor potvrdi Ugovor o zajmu i za tu tranšu nema nikakvih posebnih uvjeta.

Druga tranša u iznosu od 50 milijuna eura trebala bi biti isplaćena do kraja ove godine i za njeno povlačenje trebat će nastaviti s provedbom reformi te ih dovršiti u planiranim rokovima.

Ciljevi koje podupire PAL2 su smanjenje veličine javnog sektora i povećanje njegove učinkovitosti kroz reforme javne uprave, zdravstva i željeznica te poboljšanje investicijske klime poticanjem veće aktivnosti i produktivnosti privatnog sektora.

Tako se predviđa završetak privatizacije i smanjenje udjela države u poduzećima, pa je na prezentaciji mjera predviđenih PAL-om najavljeno da će do kraja ove godine biti objavljen i natječaj za privatizaciju pulskog brodogradilišta Uljanik, a najavljen je i novi natječaj za prodaju agrokombinata Vupik.

Među ciljevima PAL2 programa su i smanjenje državnih potpora poduzećima, modernizacija pravosuđa i smanjenje administrativnih i regulatornih prepreka poslovanju.

Prije potpisivanja Ugovora o zajmu, ministar Šuker i dužnosnici Hrvatskog fonda za privatizaciju te ministarstava pravosuđa, zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, zdravstva i socijalne skrbi kao i Središnjeg državnog ureda za upravu, održali su prezentaciju planova tih resora vezanih uz PAL2 programa.

Ministar Šuker iznio je i podatke o makroekonomskim pokazateljima, te napretku u privatizaciji, modernizaciji pravosuđa, sustava prostornog uređenja i gradnje i javne uprave kao i u poboljšanju učinkovitosti zdravstvenog sustava.

Hrvatske uspjehe u vidu smanjenja nezaposlenosti, fiskalne konsolidacije, povećanja BDP-a i udjela privatnog sektora u novostvorenoj vrijednosti naglasio je i Anand Seth.

No, rekao je da je tim uspjesima posao za Hrvatsku gotov samo napola te da mora uslijediti rješavanje pitanja visokog vanjskog duga, povećanja učinkovitosti javne uprave i stvaranje povoljnog poslovnog okruženja.

Ministar Šuker je odgovarajući na novinarska pitanja rekao da Vlada razmatra preporuku MMF-a da višak proračunskih prihoda iznad plana usmjeri na smanjenje fiskalnog deficita, ali da će taj višak vjerojatno biti usmjeren na isplatu duga zaposlenicima MUP-a kojima je država, temeljem sudskih presuda zbog neizvršavanja obveza prema njima iz vremena bivše Vlade, dužna 350 milijuna kuna.

Šuker je ponovio da u Hrvatskoj nema porasta nelikvidnosti, da država nije njezin generator te da, suprotno mišljenju koje je došlo iz Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj, isplata duga umirovljenicima ne može ući u obračun deficita, jer se taj dug isplaćuje iz posebnog fonda i nije povezan s proračunom.

Predstavnici Svjetske banke, uz potpisivanje ugovora o PAL2, danas su i službeno otvorili novi Ured Svjetske banke u Hrvatskoj, u novoj poslovnoj zgradi Zagreb Tower u zagrebačkoj Radničkoj ulici. (Hina)



Pisane vijesti