MINISTAR ŠUKER U POSJETU TURSKOJ

Ministar financija Ivan Šuker predvodi izaslanstvo Ministarstva financija u službenom posjetu Republici Turskoj od 25. do 28. veljače 2007., a na poziv turskog ministra financija Kemala Unakitana.

Tijekom današnjeg boravka u Istanbulu ministar Šuker posjetio je Istanbulsku burzu gdje se sastao s predsjednikom burze Osmanom Birsenom. Birsen je predstavio Istanbulsku burzu koja slovi kao jedna od najvećih u Euroaziji i među 22 najveće burze je u svijetu.

Birsen je upoznao ministra Šukera s načinom rada Istanbulske burze koja je usko povezana s Ministarstvom financija. Ministar Šuker upoznao je turske kolege o spajanju Zagrebačke i Varaždinske burze te je naglasio važnost neovisnosti hrvatske burze od intervencija Ministarstva financija. Na kraju sastanka, Birsen je naglasio odličnu suradnju sa Zagrebačkom burzom koja je jedna od članica Federacije euroazijskih burzi te je zaželio brz ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Ministar Šuker pozvao je Birsena da posjeti Zagreb.

Ministar Šuker posjetio je i DEIK, tursko udruženje poduzetnika za promicanje gospodarskih odnosa Turske s inozemstvom. DEIK aktivno radi na promociji razvoja Turske te međunarodnu suradnju ostvaruje putem bilateralnih nacionalnih poslovnih vijeća. Tursko-hrvatsko poslovno vijeće posluje već više od 10 godina.

Faruk Cengiç, supredsjedatelj Hrvatsko-turskog poslovnog vijeća naglasio je da su turski poduzetnici izuzetno zainteresirani za povećanje trgovinske razmjene između Hrvatske i Turske. Sadašnja trgovinska razmjena hrvatskog izvoza u Tursku na razini 60 milijuna USD i uvoza iz Turske od 215 milijuna USD ima veliki potencijal rasta.

Turska strana smatra važnim bolje povezivanje poduzetnika, a izrazili su veliko zanimanje za razvijanje zajedničkih projekata u sektorima brodogradnje, turizma i graditeljstva. Ministra Šukera upoznali su s turskim inicijativama u brodogradnji pa je, naglasivši da nakon usvajanja Programa restrukturiranja brodogradilišta koje će Republika Hrvatska potom privatizirati, pozvao turske poduzetnike da se jave na natječaje o prodaji državnih udjela. Nadalje, pozvao je turske gospodarstvenike da usmjere svoj prijevoz tereta putem Luke Rijeka koja je u procesu modernizacije, i ukazao na to da povezanost Rijeke sa zaleđem putem autoceste i željeznice omogućuje Turskoj brzi transport u unutrašnjost srednje Europe. Hrvatska će u budućnosti, najavio je ministar Šuker, otvoriti veći potencijal hrvatske turističke ponude u unutrašnjosti Hrvatske, u blizini brojnih nacionalnih parkova. Stoga su turski poduzetnici pozvani ulagati u budući razvoj golf igrališta u unutrašnjosti Hrvatske te u zaleđu priobalja.

Hrvatsko izaslanstvo se zahvalilo Turskoj na održanom siječanjskom Hrvatskom poslovnom forumu u Istanbulu, čiji je najveći rezultat predstojeće osnivanje radne skupine za poticanje suradnje u području industrije. Utvrđivanje konkretnih novih poslova očekuje se tijekom narednih nekoliko mjeseci.

U izaslanstvu Ministarstva financija su i tajnik Ministarstva Zvonko Šakić te pomoćnici ministra Ana Hrastović i Zdravko Marić.



Pisane vijesti