ZAKLJUČENE KONZULTACIJE S HRVATSKOM U VEZI S ČLANKOM IV. STATUTA MMF-A

Na sastanku Izvršnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), održanom 16. veljače 2007., uspješno su zaključene konzultacije između Republike Hrvatske i MMF-a u vezi s člankom IV. Statuta MMF-a. Istaknut je dobar gospodarski rezultat Hrvatske i napredak u pojedinim područjima zabilježen tijekom posljednjih nekoliko godina.

U području fiskalne politike, prepoznat je napredak ostvaren u smjeru smanjenja fiskalnog deficita i provedene fiskalne konsolidacije.

Također, MMF je istaknuo važnost nastavka fiskalne prilagodbe i ostvarivanja ciljanog deficita od 2,8% BDP-a u 2007. godini, te je preporučio ambiciozniji plan fiskalne prilagodbe u srednjoročnom razdoblju.

U Ministarstvu financija izraženo je zadovoljstvo prepoznatim naporima koje je Hrvatska uložila u konsolidiranje javnih financija i smanjivanje fiskalnog deficita u posljednjih nekoliko godina.

Naime, Hrvatska je od 2004. godine kada je sklopila Stand-by aranžman s MMF-om, koji je uspješno zaključen u studenom 2006., provela snažnu fiskalnu prilagodbu i značajno smanjila razinu fiskalnog deficita. Prema preliminarnim podacima, fiskalni deficit u 2006. iznosi 3% BDP-a što je više nego dvostruko niža razina od 6,2% BDP-a zabilježenih 2003. godine. Prema proračunu za 2007. Hrvatska nastavlja s fiskalnom konsolidacijom i smanjivanjem fiskalnog deficita na 2,8% BDP-a. Hrvatska je svjesna važnosti daljnjeg smanjivanja deficita i nastavit će s daljnjom fiskalnom prilagodbom u srednjoročnom razdoblju. Naime, prema trenutnim projekcijama planirano je smanjenje deficita na 2,4% BDP-a u srednjem roku. Međutim, provođenjem planiranih strukturnih reformi i daljnjom konsolidacijom rashodne strane proračuna, uz istovremeno jačanje kontrole prikupljanja poreznih prihoda, možemo očekivati i snažniju fiskalnu prilagodbu.

Ministar financija Ivan Šuker, izrazio je zadovoljstvo uspješnim zaključivanjem konzultacija u vezi s člankom IV. te jasnom porukom koju je Međunarodni Monetarni Fond uputio Hrvatskoj.



Pisane vijesti