MINISTAR ŠUKER U ANKARI ODRŽAO SASTANKE S TURSKIM DUŽNOSNICIMA

Izaslanstvo Ministarstva financija, predvođeno ministrom Ivanom Šukerom, sastalo se danas s predsjednikom turske Agencije za nadzor rada banaka (BDDR) Mustafom Korhanom. Gospodin Korhan je izaslanstvu predstavio turski financijski sustav i pokazao veliko zanimanje za hrvatski. Ministar Šuker opisao je djelokrug rada i zakonodavni okvir Hrvatske narodne banke, te Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

U Vladi Republike Turske ministra Šukera je vrlo srdačno i prijateljski primio zamjenik premijera i državni tajnik Mehmet Ali Sahin.

On je potvrdio potporu Hrvatskoj pri ulasku u NATO i pri kandidaturi u Vijeću sigurnosti, podržao veću trgovinsku razmjenu dviju zemalja i pokazao veliko zanimanje za Hrvatsku.

Drugog dana službenog posjeta Turskoj, 27. veljače, ministar Šuker je u Ankari održao također niz sastanaka s turskim dužnosnicima iz područja financija i gospodarstva. Nakon sastanka s turskim ministrom financija Kemalom Unakitanom (www.mfin.hr), ministar Šuker sastao se s turskim ministrom industrije i trgovine Alijem Coskunom. Oba ministra složila su se oko potrebe da se konkretizira suradnja na područjima transporta, energetike, brodogradnje, izgradnje infrastrukture, a poglavito izgradnje željeznica i tramvaja. Ministar Šuker izrazio je nadu da će turski gospodarstvenici prepoznati Luku Rijeka kao ulaz na područje Europske unije te iskoristiti njezin puni potencijal nakon što se izgradi puni profil Autoceste Rijeka - Zagreb te nakon što se izgradi nizinska pruga na toj relaciji. Ministar Coskun zahvalio je ministru Šukeru na posjetu, jer je time dokazao da Hrvatska ozbiljno računa s Turskom kao partnerom. Oba ministra su dala snažnu podršku osnivanju mješovitog odbora za industriju putem kojega bi se gospodarski projekti između dvije zemlje uspješnije realizirali.

Ministar Šuker posjetio je i tursku Središnju banku, gdje ga je primio Dr. Mehet Yorukoglu, jedan od najutjecajnijih znanstvenika na području makroekonomije u Turskoj, a koji obnaša dužnost zamjenika guvernera. Dr. Yorukoglu pokazao je veliko zanimanje za hrvatske uspjehe na području fiskalne i monetarne politike, te predstavio ciljeve turske Središnje banke na putu u monetarnu stabilnost. Ministar Šuker predstavio je ulogu Hrvatske narodne banke i novi zakonodavni okvir kojim će se njena uloga znatno povećati, te je staviti uz bok središnjih banaka Europske unije. Ministar Šuker izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je kuna vrlo stabilna valuta i da je prošlogodišnja inflacija iznosila svega 3,2%.

Izaslanstvo Ministarstva financija primio je i glavni pregovarač Turske s Europskom unijom Ali Babacan. Ministar Šuker izvijestio je gosp. Babacana o napretku u pregovorima Republike Hrvatske s Europskom unijom. Sastanak je potvrdio odlične bilateralne odnose dviju zemalja koje ovo predpristupno razdoblje koriste kao priliku za strukturne reforme koje će rezultirati rastom standarda obje zemlje. Ministar Šuker zahvalio je gosp. Babacanu na podršci koju njegova Vlada pruža Hrvatskoj na putu u NATO i na kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Na kraju jučerašnjeg dana, ministar Šuker je bio gost na večeri koju je u njegovu čast priredila Turska gospodarska komora. Njezin predsjednik Harim Mete, koji je ujedno i potpredsjednik Turske komore brodara, izrazio je veliko zanimanje da posjeti Luku Rijeka u narednim mjesecima.

Ministar financija Ivan Šuker predvodi izaslanstvo Ministarstva financija u službenom posjetu Republici Turskoj od 25. do 28. veljače 2007., a na poziv turskog ministra financija Kemala Unakitana. U izaslanstvu Ministarstva financija su i tajnik Ministarstva Zvonko Šakić, te pomoćnici ministra Ana Hrastović i Zdravko Marić.



Pisane vijesti