MINISTARSTVO FINANCIJA UČINILO SVE SUKLADNO ZAKONSKIM OVLASTIMA VEZANO UZ ŠKZ IZ VIROVITICE

Predstavnici Ministarstva financija primili su danas zadrugare, odnosno predstavnike vjerovnika Štedno kreditne zadruge Virovitica i Zanatsko štedno kreditne zadruge iz Virovitice. Na sastanku su predstavnici Ministarstva financija još jednom istaknuli kako su u navedenim slučajevima poduzete sve mjere i postupci u nadležnosti tog Ministarstva u okviru svojih zakonskih ovlasti.

Štedno-kreditna zadruga je oblik dobrovoljnog udruživanja članova - zadrugara te oni ravnopravno sudjeluju u njezinom radu na načelu uzajamnosti. Štedno-kreditna zadruga znači nema vlasnika, već su njeni vlasnici i njenim poslovanjem ravnopravno upravljaju svi članovi - zadrugari, a štedni ulozi nisu osigurani kod državne agencije. Sukladno navedenom Ministarstvo financija, odnosno država, ne odgovara za štetu i obveze prema zadrugarima jer upravo oni određuju između sebe način poslovanja ŠKZ i osobe koje je vode.

Odjel za nadzor štedno-kreditnih zadruga Ministarstva financija u zadnje vrijeme protiv štedno-kreditnih zadruga i njihovih upravitelja podnio je prekršajne prijave protiv 18 štedno-kreditnih zadruga, oduzeto je odobrenje za rad 10 štedno-kreditnih zadruga, a još 4 su tijekom postupka nadzora dobrovoljno pokrenule postupak likvidacije.

ŠKZ Virovitica, Virovitica
Ministarstvo financija je provelo postupak nadzora nad poslovanjem ŠKZ Virovitica od ožujka do lipnja 2004. godine prilikom kojega su utvrđene nepravilnosti u poslovanju zadruge, a odnose se na odobravanje kredita i prikupljanje štednih uloga od osoba koje nisu članovi - zadrugari ŠKZ Virovitica, nepoštivanje uvjeta poslovanja pri odobravanju kredita i potrebnog iznosa štednog uloga, obračun i izdvajanje pričuva, te otuđenje imovine štedno-kreditne zadruge.

S tim u vezi, temeljem zakonskih ovlasti Ministarstvo financija je protiv ŠKZ Virovitica i odgovornih osoba podnijelo prekršajne prijave i u suradnji s nadležnim državnim tijelima pokrenut je kazneni postupak protiv odgovornih osoba.


ZANATSKA ŠKZ, Virovitica
Ministarstvo financija ZANATSKA ŠKZ iz razloga neispunjavanja zakonskih uvjeta za obavljanje poslovanja oduzelo je odobrenje za rad 16. siječnja 2001. godine i naložilo postupak pokretanja postupka likvidacije.

Ministarstvo financija je provelo postupak nadzora nad provođenjem likvidacije ZANATSKA ŠKZ, Virovitica u ožujku 2004. godine prilikom kojega su utvrđene nepravilnosti, a odnose se na ne sastavljanje financijskih izvještaja, odnosno nije napravljen popis imovine i obveza ŠKZ ZANATSKA prilikom otvaranja postupka likvidacije, te sklapanje novih ugovora o štednim ulozima.

Ministarstvo financija je protiv ŠKZ ZANATSKA i odgovornih osoba podnijelo 28. svibnja 2004. godine prekršajne prijave nadležnim državnim tijelima te je Državno odvjetništvo pokrenulo kazneni postupak protiv odgovornih osoba.

Sve odgovorne osobe u slučaju navedene dvije zadruge kazneno su procesuirane i određen im je pritvor, te se protiv njih vodi kazneni postupak.

Ministarstvo financija pripremilo je novi Zakon o Kreditnim unijama i izmjene Zakona o bankama, koje će uskoro biti upućen na Vladu RH, kako bi se sustavno uredilo to područje.



Pisane vijesti