CROLEI INDEKS: U KOLOVOZU OSTVARIO NAJVEĆI MEčUMJESEČNI PORAST - NASTAVAK UMJERENOG RASTA GOSPODARSTVA

CROLEI indeks je u kolovozu 2006. u odnosu na srpanj iste godine porastao za 1,14 bodova. Radi se o najvećem međumjesečnom porastu od početka godine 2006., a koji je posljedica porasta visokoga broja komponenti koje sačinjavaju indeks. Time je indeks nastavio putanju kontinuiranoga rasta u tijeku čitave godine 2006. Na osnovu njegova kretanja mogu se očekivati daljnja pozitivna kretanja u gospodarstvu do kraja godine 2006.

Difuzni indeks kao udio broja komponenti koje su iskazale porast u ukupnome broju komponenti CROLEI indeksa u kolovozu je iznosio 72 posto. Njegova kolovoška vrijednost, zajedno s njegovom lipanjskom i srpanjskom vrijednošću (63 i 72 posto), upućuje na to da će rast gospodarstva do kraja godine 2006 biti umjeren.

U kolovozu 2006. porast je iskazalo osam od ukupno jedanaest komponenti indeksa. Te su serije: nominalna neto plaća po zaposlenome, zaposleni s evidencije u tijeku mjeseca, uvoz strojeva i transportnih uređaja, nekonsolidirani prihodi državnoga, županijskih i općinskih proračuna, gotov novac, kunski štedni i oročeni depoziti poslovnih banaka, devizne rezerve poslovnih banaka na oročene depozite s otkaznim rokom i kamatna stopa na tržištu novca. Kamatna je stopa na tržištu novca u stvarnosti iskazala pad, ali kako se radi o prethodećem pokazatelju sa suprotnim predznakom u odnosu na referentnu seriju, pad pokazatelja u stvarnosti znači porast u indeksu.

CROLEI (Croatian Leading Economic Indicator) na temelju tekućih kretanja vremenskih serija realnog, financijskog, fiskalnog i vanjskog sektora predviđa buduće kretanje industrijske proizvodnje. Komponente CROLEI indeksa su: promet trgovine na malo, zaposleni s evidencije, noćenja turista, nekonsolidirani proračunski prihodi, ukupna likvidna sredstva, gotov novac, kunski štedni i oročeni depoziti, devizne rezerve poslovnih banaka, nominalna neto plaća, uvoz strojeva i transportnih uređaja te kamatna stopa na tržištu novca na ostale kredite. S obzirom na važnost industrije u hrvatskom gospodarstvu, CROLEI indeks ima značajnu ulogu i u nagoviještanju ukupne gospodarske aktivnosti. Indeks je izrađen u suradnji Ekonomskog instituta Zagreb te Ministarstva financija i objavljuje se svaki mjesec u "Mjesečnom statističkom prikazu Ministarstva financija" od studenog 1995. godine (www.mfin.hr/str/7).



Stranica