OBJAVLJEN MJESEČNI STATISTIČKI PRIKAZ MINISTARSTVA FINANCIJA ZA RAZDOBLJE OD SIJEČNJA DO SRPNJA 2006. GODINE

Ministarstvo financija objavilo je Mjesečni statistički prikaz br. 130 s podacima o državnom proračunu, izvanproračunskim fondovima i agencijama, konsolidiranoj središnjoj državi, rezultatima aukcija trezorskih zapisa, dugu opće države, unutarnjem dugu konsolidirane središnje države za razdoblje od siječnja do srpnja 2006. godine.

Ukupni prihodi konsolidirane središnje države u promatranom razdoblju prikupljeni su u iznosu od 56 milijardi kuna što predstavlja godišnji rast od visokih 11,6 posto. Pritom su porezni prihodi, koji čine 58,4 posto ukupnih prihoda, ostvarili godišnji rast od 12,7 posto, dok su socijalni doprinosi, drugi po važnosti prihodi konsolidirane središnje države, zabilježili rast od 7,7 posto. Među poreznim prihodima najznačajnije ostvarenje zabilježili su prihodi od poreza na dodanu vrijednost (godišnji rast od 13,1 posto), trošarine (godišnji rast od 7,0 posto), prihodi od poreza na dohodak (godišnji rast od 9,4 posto) te poreza na dobit (28,8 posto). U isto vrijeme, ukupni rashodi konsolidirane središnje države izvršeni su u iznosu od 55,7 milijardi kuna, što je 56,2 posto ukupno planiranih rashoda. U njihovoj strukturi najveći dio čine socijalne naknade (godišnji rast od 3,7 posto), a slijede ih naknade zaposlenima (godišnji rast od 5,3 posto) te rashodi za korištenje dobara i usluga (godišnji rast od 12,4 posto). Neto stjecanje nefinancijske imovine konsolidirane središnje države ostvareno je u iznosu od 3 milijarde kuna, pri čemu je nabava nefinancijske imovine zabilježila smanjenje od 19 posto u odnosu na prethodnu godinu.
U skladu s međunarodnom metodologijom javnih financija GFS 2001, neto pozajmljivanje/zaduživanje, kao mjera manjka/viška konsolidirane središnje države, je u privih sedam mjeseci 2006. godine iznosilo -2,6 milijardi kuna.
Mjesečni statistički prikaz Ministarstva financija br. 131., s podacima za razdoblje od siječnja do kolovoza 2006. godine očekuje se krajem listopada 2006. godine.



Pisane vijesti