MFIN I SVJETSKA BANKA: PREGOVORI O PAL-U 2 U PROSINCU; TRI NOVA ZAJMA

Pregovori Hrvatske i Svjetske banke o drugom programskom zajmu za prilagodbu, PAL 2 mogli bi se održati u prosincu ove godine, a s ciljem da se sve tada utvrđene reforme dovrše do kraja siječnja 2007., najavljeno je u priopćenju u kojem Ministarstvo financija izvješću o niz sastanaka i razgovora ministra Ivana Šukera i ostalih predstavnika hrvatske delegacije s predstavnicima Svjetske banke.

Hrvatsko izaslanstvo, predvođen ministrom Šukerom, sudjeluje na Godišnjoj skupštini Medunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, koja se 19. i 20. rujna održava u Singapuru, gdje su se danas susreli s predstavnicima Svjetske banke s kojima su razgovarali o tekućim i budućim projektima.

S potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i Srednju Aziju Shigeom Katsuom razgovarano je da se pregovori o drugom programskom zajmu za prilagodbu PAL 2 održe u prosincu ove godine, a s ciljem da se sve tada utvrđene reforme dovrše do kraja siječnja 2007.

Glavne reforme koje se trebaju ubrzati su one u sklopu zdravstva, socijalnih naknada i privatizacije, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva financija također izvješćuju da je hrvatska strana zatražila pomoć Svjetske banke kroz tri nova zajma - zajma za uvođenje jedinstvenog poreznog broja i modernizaciju Porezne uprave, zajma za ulaganje u izgradnju vodoopskrbnih sustava i sustava odvodnje u kontinentalnoj Hrvatskoj te zajma za dovršetak projekta modernizacije luke Rijeka.

Shigeo Katsu je najavio zatvaranje Regionalnog ureda Svjetske banke u Hrvatskoj, te zadržavanje samo ureda zaduženog za Hrvatsku, što je uobičajeno za zemlje u kojima će se iznos i broj zajmova s pristupanjem Europskoj uniji značajno smanjiti, ističu iz Ministarstva financija.

Također navode da je s potpredsjednikom Svjetske banke Michael Kleinom, zaduženim za pripremu Izvješća "Doing Business", dogovoreno je da će se timovi Svjetske banke, hrvatskih državnih institucija i konzultanata, koji su anketirani za potrebe studije, susresti na tehničkoj razini kako bi se ispravili osnovno podatci o Hrvatskoj i kako bi Hrvatska slijedeće godine bila ispravnije rangirana.

S novim izvršnim potpredsjednikom Međunarodne financijske korporacije (IFC) Lars Thunellom dogovoreno je daljnje jačanje njihova poslovanja u financiranju malog i srednjeg poduzetništva, infrastrukture i turizma.

Dogovoreno da će se tijekom jeseni u suradnji Medunarodne financijske korporacije i Europske banke za obnovu i razvoj odrzati radionica o javno-privatnom partnerstvu, navodi se u priopćenju Ministarstva financija.(Hina)



Pisane vijesti