MF: OBRAčENO 87 POSTO PRIJAVA POREZA NA DOHODAK, VRAĆENO VIŠE OD 1,2 MILIJARDE KUNA

Porezna uprava do konca prošlog tjedna obradila je gotovo 87 posto prijava poreza na dohodak za prošlu godinu i država je do sada građanima vratila više od 1,2 milijarde kuna preplaćenog poreza. To je za oko sto milijuna ili 9,9 posto veći iznos nego li je građanima bilo vraćeno u isto vrijeme prošle godine, podatci su Ministarstva financija. Prema tim podatcima, do konca prošlog tjedna od ukupno 912.307 zaprimljenih godišnjih prijava poreza na dohodak za prošlu godinu, obrađeno je njih 86,88 posto ili 792.640 prijava.

Velika većina građana, njih gotovo 90 posto, od onih koji su predali godišnju prijavu ostvaruje i pravo na povrat. To je pravo do sada ostvarilo 709.213 građana, a ukupan iznos koji im se treba vratiti je gotovo 1,24 milijardi kuna.

Državi pak na ime poreza na dohodak 52.228 obveznika treba uplatiti još 292,63 milijuna kuna.

Podatci Porezne uprave pokazuju da je, kao i sredinom srpnja, i nadalje rekordan dohodak od nesamostalnog rada - više od 6,17 milijuna kuna - zabilježen u Zagrebu, a najviši dohodak od obrta i slobodnih zanimanja, više od 3,6 milijuna kuna, prijavljen u Požegi.

Uz rekordnih više od šest milijuna, na listi 20 poreznih obveznika s najvećim dohotkom od nesamostalnog rada je pet obveznika s više od tri milijuna kuna (od nešto više od tri milijuna do 3,9 milijuna kuna), dok su svi ostali, njih 14, sa dohocima većim od dva milijuna kuna (od 2,07 do 2,88 milijuna kuna).

Nasuprot tomu, na listi 20 poreznih obveznika s najvećim dohotkom od obrta i slobodnih zanimanja su obveznici iz 12 hrvatskih gradova, najviše njih, pet iz Zagreba, po tri iz Siska i Rijeke, te po jedan iz Koprivnice, Karlovca, Pazina, Splita, Krapine, Vukovara i Zadra.

Na toj su listi samo dva obveznika s više od tri milijuna kuna, već spomenuti trgovac na veliko iz Požege i odvjetnik iz Zagreba sa 3,3 milijuna kuna.

Devet je obrtnika ili onih koji se bave slobodnim zanimanjima koji su prijavili više od dva milijuna kuna, a njih devet prijavilo je dohotke od 1,5 do 1,9 milijuna kuna.

Listom 20 najvećih dohodaka od obrta i slobodnih zanimanja dominira djelatnost cestovnog prijevoza roba, čak četiri obrtnika s liste su upravo iz te djelatnosti.

Slijede odvjetnici kojih je na listi 20 najvećih troje, potom opći mehanički radovi s dva predstavnika, a zastupljeniji su i oni čije su djelatnosti vezane uz građevinarstvo, pa su tako na listi i jedan arhitekt, jedan obrtnik koji se bavi visokogradnjom, te jedan iz djelatnosti ostalih građevinskih poslova.

Da li će se podatci o najvećim dohocima nešto promijeniti vidjet će se kada se obradi preostalih, još oko 120 tisuća prijava.

Od toga, oko 51 tisuću prijava poreza na dohodak za prošlu godinu trebaju obraditi poreznici u Zagrebu. Naime, u Zagrebu, u kojem je zaprimljeno najviše, više od 238 tisuća prijava za sada ih je obrađeno 78,6 posto ili nešto više od 187 tisuća.

Neki su pak područni uredi Porezne uprave sredinom rujna priveli kraju obradu poreznih prijava, pa je tako u Karlovcu, Varaždinu ili Splitu već obrađeno više od 96 posto zaprimljenih prijava, a više od 90 posto posla već su obavili i poreznici u Krapini, Sisku, Koprivnici, Bjelovaru, Virovitici, Požegi, Slavonskom Brodu, Osijeku, Dubrovniku.(Hina)



Pisane vijesti