Europska komisija je odobrila još jedan hrvatski program kreditnih jamstva i zajmova

Slika /slike/Vijesti2020/normal_1480673041-1.jpg

Europska komisija je jučer odobrila još jedan hrvatski program kreditnih jamstva i zajmova ukupnom iznosu od približno 322 milijuna eura.

Europska komisija je jučer odobrila još jedan hrvatski program kreditnih jamstva i zajmova ukupnom iznosu od približno 322 milijuna eura (2,450 milijardi kuna) za mikro, male i srednje poduzetnike (MPS) pogođene pandemijom koronavirusa. Program je odobren temeljem Privremenog okvira o državnim potporama koji je Komisija usvojila 19. ožujka 2020. i dopunila 3. travnja i 8. svibnja 2020. godine.

Izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager, nadležna za politiku tržišnog natjecanja, izjavila je: “Ova hrvatska shema od oko 322 milijuna eura olakšat će mikro, malim i srednjim poduzetnicima pogođenima izbijanjem pandemije koronavirusa pristup financiranju. Nastavljamo blisku suradnju s državama članicama kako bismo pronašli izvediva rješenja za ublažavanje ekonomskog učinka izbijanja pandemije koronavirusa, u skladu s pravilima Europske unije.“


Hrvatska mjera potpore


Republika Hrvatska obavijestila je Europsku komisiju temeljem Privremenog okvira o programu u iznosu od približno 322 milijuna eura (2,450 milijardi kuna) za podršku kreditiranja mikro, malih i srednjih poduzetnika pogođenih izbijanjem pandemije koronavirusa. Prema tom programu, potpora će biti u obliku subvencioniranih zajmova i državnih jamstava za kredite.


Programom će upravljati HAMAG-BICRO – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.


Cilj programa je poboljšati pristup vanjskom financiranju onih mikro, malih i srednjih poduzetnika koji su najteže pogođeni ekonomskim učinkom izbijanja pandemije koronavirusa, čime će se osigurati nastavak njihovih aktivnosti.
Europska komisija je utvrdila da je hrvatska mjera u skladu s uvjetima utvrđenima u  Privremenom okviru. Konkretno, (i) ista obuhvaća zajmove za obrtna sredstva i jamstva za zajmove za obrtna sredstva s ograničenim rokom dospijeća i iznosom; (ii) vremenski je ograničena; (iii) ograničava rizik koji preuzima država; (iii) osigurava odgovarajuću nadoknadu za jamstva i (iv) sadrži mjere zaštite kako bi banke ili druge financijske institucije učinkovito usmjerile pomoć korisnicima kojima je ista potrebna.


Europska komisija je zaključila da je mjera nužna, odgovarajuća i proporcionalna za uklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) i uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru.
Temeljem istog Europska komisija je odobrila mjeru u skladu s pravilima o državnim potporama Europske unije.
 



Pisane vijesti