Hrvatskim tvrtkama predstavljene mogućnosti u Latinskoj Americi i na Karibima

  • Slika /slike/Vijesti2024/IDBRH240213a.jpg
  • Slika Izvor: HGK
  • Slika Izvor: HGK
  • Slika Izvor: HGK
  • Slika Izvor: HGK
  • Slika Izvor: HGK
  • Slika Izvor: HGK

Na seminaru „Inter-američka banka za razvoj i Republika Hrvatska: Poslovne mogućnosti u Latinskoj Americi i na Karibima“, koji se održao u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva financija i Inter-američke banke za razvoj (IDB), hrvatskim poduzetnicima predstavljeni su projekti ulaganja na području Latinske Amerike i Kariba, poglavito u području IT-a i obrazovanja.

Članstvo Hrvatske u IDB-u otvara hrvatskim tvrtkama mogućnost sudjelovanja na natječajima u okviru projekata u čijem financiranju sudjeluje IDB i IIC. Posebna komparativna prednost članstva u IDB-u i Inter-američke investicijske korporacije. (IIC) je ta što je Hrvatska uz Sloveniju jedina članica iz regije srednje, istočne i jugoistočne Europe.

„Veseli nas suradnja s Ministarstvom financija i Inter-američkom razvojnom bankom na ovom seminaru, jer, osim što podcrtava predanost Hrvatske gospodarske komore internacionalizaciji poslovanja, izravno je vezana uz još dva strateška područja rada HGK, digitalnu transformaciju i budućnost rada", kazao je Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj.

„Ministarstvo financija ima uspješnu suradnju s Inter-američkom bankom za razvoj koja je prošle godine obilježena potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i osnivanjem EXPLEARN Mehanizma“, istaknuo je ministar financija Marko Primorac.

"Putem ovog seminara, želimo dodatno učvrstiti našu vezu s IDB-om i regijom Latinske Amerike i Kariba, fokusirajući se na poticanje suradnje u privatnom sektoru i proširenje tržišta. Seminar pruža hrvatskim tvrtkama jedinstvenu priliku da steknu vrijedna saznanja od stručnjaka za nabavu IDB-a, pružajući platformu za razumijevanje trenutačnih politika i trendova ulaganja na području Latinske Amerike i Kariba", kazao je ministar Primorac.

Nakon uvodnog predstavljanja IDB-a i generalnog pregleda prilika za hrvatske gospodarstvenike te pregleda postupka nabave, specijalisti IDB-a iz Washingtona i Latinske Amerike održali su prezentacije na temu aktivnosti u području cyber-sigurnosti i digitalizacije te u obrazovnom sustavu u Latinskoj Americi i na Karibima.

"Sudjelovanje na seminaru potvrđuje snažno partnerstvo između IDB-a i Hrvatske, kao i sve veći interes za Latinsku Ameriku i Karibe. Radujemo se daljnjem razvoju našeg partnerstva i osnaživanju poveznica između Hrvatske i Latinske Amerike te Kariba“, kazao je Matias Bendersky, voditelj Ureda za suradnju i partnerstva u IDB-u.

Inter-američka banka za razvoj je najstarija regionalna razvojna banka u svijetu, osnovana 1959. godine sa svrhom doprinosa procesu ekonomskog i socijalnog razvoja u regiji Latinske Amerike i Kariba (LAC), i najveći je multilateralni zajmodavac u regiji. Cilj IDB-a je postići razvoj na održiv i klimatski prihvatljiv način.

Izvor fotografija: HGK

Pisane vijesti