Sastanak ministra Primorca sa zastupnicom Lekaj Prljaskaj i kosovskim veleposlanikom Berishajem

Slika /slike/Ministarstvo_financija_Zagreb.jpg

Ministar financija Marko Primorac održao je sastanak s nezavisnom zastupnicom nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Erminom Lekaj Prljaskaj i veleposlanikom Republike Kosovo Martinom Berishajem, na kojem su razgovarali o mogućnostima unaprjeđenja suradnje.

Hrvatska i Kosovo su dugogodišnji partneri te su uspostavili razvijenu gospodarsku i bilateralnu suradnju, pri čemu Hrvatska kontinuirano pruža podršku Kosovu na putu prema europskim integracijama. Također, održavaju prijateljske odnose koji su obilježeni međusobnim poštovanjem.

Na sastanku je ministar Primorac izrazio zadovoljstvo suradnjom s financijskim stručnjacima Kosova. Hrvatska i Kosovo imaju ustanovljene mehanizme poreznih politika koji olakšavaju oporezivanje svih vrsta prihoda, potičući tako poboljšanje uvjeta za povećanu razmjenu dobara i usluga između njih, te omogućavaju rast ukupne gospodarske aktivnosti obje države.

Ministar Primorac je naglasio važnost potpisivanja Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Republike Kosovo kojim bi se uredila međusobna suradnja i pomoć u carinskim pitanjima, te stvorio mehanizam za osiguranje pravilne primjene carinskog zakonodavstva. Ugovor bi omogućio poboljšanu razmjenu s obje strane i pružio dodatan poticaj gospodarstvenicima za intenziviranje suradnje.

Uz to, ministar Primorac istaknuo je angažman aktivnog sudjelovanja stručnjaka Ministarstva financija u projektima podrške na Kosovu, kao i suradnju na projektima dijeljenja iskustava i primjera dobre prakse. Zastupnica Lekaj Prljaskaj i veleposlanik Berishaj izrazili su zahvalnost za dosadašnju podršku koju Hrvatska pruža Kosovu, s posebnim naglaskom na suradnju u financijskim pitanjima.

Obje strane složile su se da, unatoč pozitivnim trendovima u gospodarskoj suradnji, postoje dodatni potencijali za unaprjeđenje i prilike za daljnje jačanje partnerskih odnosa. Nadalje, istaknuta je važnost kontinuiranog dijaloga i zajedničkog rada na ostvarivanju ciljeva koji će koristiti objema stranama. U tom smislu, ministar Primorac izrazio je uvjerenje da će Hrvatska predano sudjelovati u budućim projektima podrške Kosovu.

Pisane vijesti