Ministar financija dr.sc. Marko Primorac sudjelovao je na panel raspravi konferencije „Hrvatska na putu u OECD: Što donosi članstvo?“

  • Slika /slike/Vijesti2023/IMG-20230420-WA0014.jpg
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u četvrtak, 20. travnja 2023. godine, održala se konferencija pod nazivom „Hrvatska na putu u
OECD: Što donosi članstvo?“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.
 

Uvodne govore održali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i glavni tajnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Mathias Cormann.

Potom je uslijedila panel rasprava na kojoj su sudjelovali ministar financija dr.sc. Marko Primorac, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber, zamjenica ravnatelja Uprave za pravne poslove OECD-a Gita Kothari, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić i predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Burak Baykan. 
 
Ministar financija dr.sc. Marko Primorac osvrnuo se na važnost područja iz nadležnosti Ministarstva financija kao što su ekonomska politika, financijska tržišta, ulaganja, porezna pitanja te korporativno upravljanje poduzećima u državnom vlasništvu. Istaknuo je da stručnjaci ministarstva aktivno sudjeluju na sastancima OECD-ovih tijela te uspješno surađuju s predstavnicima devet Odbora OECD-a: Odbora za ekonomsku politiku, Odbora za analizu gospodarskog razvoja, Odbora za korporativno upravljanje, Odbora za financijska tržišta, Odbora za porezne poslove, Odbora za osiguranje i privatne mirovine, Odbora za ulaganja, Odbora za visoke dužnosnike za proračun i Odbora za trgovinu.
 
 
Ministar Primorac zahvalio se kolegama iz OECD-a na dosadašnjoj suradnji i pruženoj podršci.
 
Predstavnici OECD-a istaknuli su prednosti članstva u OECD-u, poglavito u pogledu konvergencije i pristupa najboljim praksama i politikama OECD-a te pohvalili dosadašnji napredak RH na putu prema punopravnom članstvu.
 
 

 

Pisane vijesti