Predstavljeno hrvatsko gospodarstvo na Gospodarskom forumu u Frankfurtu

  • Slika /slike/Vijesti2023/2dio/WhatsApp Slika 2023-09-08 u 06.55.295646.jpg
  • Slika
  • Slika

Na poziv Hrvatskog gospodarskog saveza povodom 15. obljetnice njihova osnivanja, državni tajnik Davor Zoričić je sudjelovao  na Gospodarskom forumu u Frankfurtu 7. i 8. rujna, gdje se susreo s istaknutim predstavnicima gospodarskih i financijskih institucija Njemačke.

U okviru foruma održan je godišnji prijem Hrvatsko-njemačkog gospodarstva gdje je državni tajnik Zoričić imao uvodno izlaganje i sudjelovao u panelu na temu aktualnosti u području stranih izravnih ulaganja, mjera u suzbijanju inflacije i kretanjima na tržištu kapitala. Sve prisutne upoznao je s pozitivnim učincima uvođenja eura i pristupanja Schengenu na hrvatsko gospodarstvo, kao i o uzlaznim trendovima vezano uz intenziviranje investicijskih ulaganja od ostvarenja ovih važnih strateških ciljeva. Također, raspravljalo se o inflatornim pritiscima i mjerama fiskalne i monetarne politike kojima je cilj zaštititi najosjetljivije slojeve društva.

 

Zajedno s Franjom Akmadžom, predsjednikom Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj i Mariom Šuškom, predsjednikom Hrvatskog gospodarskog saveza dodijelio je nagradu „Most“ tvrtki Green Logic Schweiz AG za posebne zasluge u jačanju i promicanju veza između Hrvatske i Njemačke i njemačkog govornog područja.

 

Drugi dan, državni tajnik Zoričić održao je izlaganje u Njemačkoj burzi gdje je dao pregled strateškog okvira za razvoj tržišta kapitala u Hrvatskoj i istaknuo ključne ekonomske prednosti i postignuća u kontekstu jačanja hrvatskog gospodarstva kao što su kontinuiran rast bruto nacionalnog dohotka i smanjenje javnog duga. Ujedno je naglasio pozitivna kretanja i otpornosti hrvatskog bankarskog sustava koji je jedan od najviše kapitaliziranih na razini EU.

 

U nastavku, održao je sastanak s predstavnicima KfW razvojne banke Njemačke gdje se razgovaralo o mogućnostima unapređenja suradnje.
Na kraju, državni tajnik Zoričić susreo se i s predstavnicima Agencije za gospodarski razvoj Frankfurta te hrvatskim državljanima, predstavnicima banaka u Njemačkoj.


Pisane vijesti