Ministar Primorac i potpredsjednica EIB-a Czerwińska o odličnoj suradnji i potpori održivom financiranju

  • Slika /slike/Vijesti2023/MP i VP 18 9 2023.png
  • Slika
  • Slika

Ministar financija Marko Primorac sastao se danas s predstavnicima Europske investicijske banke (EIB) predvođenima potpredsjednicom Teresom Czerwińskom.

Tijekom sastanka istaknuta je izvrsna suradnja Hrvatske i EIB-a koja seže još od 1977. godine. Od 2001. godine, kada se suradnja ponovno obnovila, EIB je podržavao provedbu projekata u različitim sektorima u Hrvatskoj, a posljednjih godina sve intenzivnije u financiranju privatnog sektora te malog i srednjeg poduzetništva pri čemu EIB podržava rizične inovativne projekte i zelene tranzicije. EIB je potonje istaknuo posebno bitnim obzirom da je još u studenom 2020. godine usvojio sveobuhvatni provedbeni plan za klimatsku banku (eng. Climate Bank Roadmap) koji služi kao temelj na kojem se na koherentan način usklađuju sve sektorske politike EIB-a radi održivog financiranja.

Potpredsjednica Czerwińska istaknula je kako EIB, prilikom pripreme svojih aktivnosti i sukladno svim okolnostima, uvijek ima za cilj podupirati gospodarske procese u državama članicama Europske unije.

U nastavku sastanka su voditeljica Predstavništva EIB-a u Hrvatskoj  Slađana Ćosić,  glavna savjetnica za održivo financiranje Eila Kreivi i viša suradnica u Odjelu za obvezničko financiranje Raquel Cuervo Salvador predstavile ministru Primorcu i suradnicima mogućnosti podrške EIB-a održivom financiranju, s posebnim osvrtom na zelene obveznice te financiranje projekata usmjerenih na zelenu tranziciju.

O EIB-u

EIB je osnovan 1958. godine, ima sjedište u Luxembourgu i najveća je multilateralna financijska institucija na svijetu, a često je nazivaju i financijskom rukom Europske unije. Od svog osnutka, EIB je uložio preko 1,5 bilijuna eura te se smatra jednim od najvećih financijera aktivnosti koje se odnose na klimatske promjene. Od prioritetnih područja aktivnosti EIB-a ističu se klima i okoliš, razvoj, inovacije i vještine, mala i srednja poduzeća, infrastruktura i kohezija EU-a. EIB blisko surađuje i s drugim institucijama Unije u poticanju europskih integracija, promicanju razvoja i podršci politikama EU-a diljem svijeta. Kako bi se povećao učinak EIB-ovog razvojnog financiranja početkom 2022. godine osnovan je poseban ogranak – EIB Global, putem kojeg EIB pruža podršku državama i teritorijima izvan EU-a.

Pisane vijesti