Ministar Primorac na neformalnom sastanku ECOFIN-a; održao bilateralni sastanak s njemačkim ministrom financija Lindnerom

Slika /slike/Vijesti2023/20230428_170258.jpg

Dana, 28. travnja 2023. započeo je neformalni sastanak Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) u Stockholmu na kojem sudjeluje ministar financija dr.sc. Marko Primorac.

Uvodno je održan sastanak Euroskupine na kojem su ministri razmotrili nedavne događaje u bankarskom sektoru u Sjedinjenim Američkim Državama i Švicarskoj te održali raspravu o novom zakonodavnom paketu Europske komisije o okviru za upravljanje krizama i osiguranje depozita.

 

Neformalni sastanak ECOFIN-a, započeo je radnim ručkom na kojem su ministri financija razmijenili nacionalna iskustva u upravljanju izazovima koje donose sve veći troškovi za kućanstva i poduzeća. Tijekom rasprave fokus je bio na primjerenim mjerama fiskalne politike i o tome što se može učiniti izvan proračunske potpore kućanstvima i poduzećima.

 

Nakon toga je uslijedila rasprava o ulozi europskih financijskih tržišta u ranoj fazi ulaganja u razvoj inovativnih tvrtki u EU koja su važna u kontekstu budućeg gospodarskog rast i stvaranja radnih mjesta. Zaključeno je kako su ulaganja u ranoj fazi razvoja u posljednjih nekoliko godina značajno napredovala, ali potrebni su dodatni napori kako bi se dosegao puni potencijal, osobito u kontekstu rastućih kamatnih stopa. Također, ministri su podržali daljnji rad na integraciji financijskih tržišta kapitala u EU kako bi se podržao ekonomski oporavak nakon krize izazvane COVID-om 19 te osigurao privatni izvor financiranja zelene i digitalne tranzicije.

 

Na marginama neformalnog ECOFIN-a, ministar financija dr.sc. Marko Primorac održao je  i bilateralni sastanak s ministrom financija Njemačke g. Christianom Lindnerom.

 

Ministri su razmijenili mišljenja o reformi okvira za gospodarsko upravljanje EU-a koji se odnosi na EU fiskalna pravila te proceduru makroekonomskih neravnoteža, a sve u kontekstu nedavno objavljenih zakonodavnih prijedloga Europske komisije.
 
Zaključeno je kako Hrvatska i Njemačka dijele zajedničke interese i stavove o brojnim pitanjima u pogledu reforme fiskalnih pravila EU. Dodatno, ministri su se dotaknuli i pitanja osnivanja posebnog tijela EU-a za suzbijanje pranja novca (AMLA – Anti-Money Laundering Authority) prilikom čega je njemački ministar financija istaknuo njemačku kandidaturu za sjedište tog budućeg tijela EU-a u Frankfurtu.

 

Ovim sastankom nastavljena je uspješna bilateralna suradnja između dviju država koje imaju sklopljen i Akcijski plan o pojačanoj suradnji koji, između ostalog, uključuje i suradnju u okviru Vijeća EU.
Sljedećeg dana, na neformalnom ECOFIN-u je planirana rasprava o ulozi fiskalne politike u cjelokupnoj stabilizacijskoj politici te rasprava o tome kako dugoročno koordinirati i organizirati financijsku potporu Ukrajini.


Pisane vijesti