Neformalni sastanak Vijeća ministara ekonomije i financija država članica EU

Slika /slike/vijesti/ecofin.jpg

Delegacija Ministarstva financija predvođena ministrom financija dr.sc. Markom Primorcem sudjelovat će na sastanku Euroskupine i neformalnom sastanku Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) koji se održavaju 28. i 29. travnja 2023. u Stockholmu.

Na sastanku Euroskupine, ministri će razmotriti nedavne događaje u bankarskom sektoru u Sjedinjenim Američkim Državama i Švicarskoj. Nakon toga će Europska komisija predstaviti dugo očekivani prijedlog za prilagodbu i daljnje jačanje postojećeg okvira EU za upravljanja kriznim situacijama banaka i osiguranje depozita (CMDI).
 
Prijedlog je rezultat prethodnih, dugotrajnih rasprava o dovršenju bankovne unije te nije povezan s nedavnim događajima u bankarskom sektoru. Naime, u izjavi od 16. lipnja 2022. Euroskupina je ustanovila da je bankovna unija i dalje nepotpuna te se složila da bi se rad na bankovnoj uniji prvo trebao usredotočiti na jačanje okvira za upravljanje krizama i osiguranje depozita s ciljem dovršenja zakonodavnog postupka tijekom trenutnog institucijskog ciklusa.
 
Nakon toga, predsjednik Euroskupine će izvijestiti ministre o održanoj raspravi sa Euro summita od 24. ožujka 2023. te o održanim raspravama tijekom Proljetne skupštine Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
 
Neformalni sastanak ECOFIN-a, započet će radnim ručkom ministara financija na kojem će se razmijeniti nacionalna iskustva u upravljanju izazovima koje donose sve veći troškovi za kućanstva i poduzeća. Ministri će biti pozvani razmijeniti mišljenja o primjerenim mjerama fiskalne politike i o tome što se može učiniti izvan proračunske potpore kućanstvima i poduzećima, pritom pazeći da vladine mjere ne pogoršaju inflatorne pritiske.
 
U okviru prve radne sesije, ministri će raspraviti ulogu europskih financijskih tržišta u financiranju poduzeća sljedeće generacije koja su važna u kontekstu budućeg gospodarskog rast i stvaranja radnih mjesta. Fokus će biti na pitanjima poput financiranja inovacija, uključujući rane faze financiranja te posljedice nove gospodarske situacije koju obilježavaju povećani troškovi financiranja i averzija prema riziku.
 
Druga radna sesija će biti posvećena ulozi fiskalne politike u cjelokupnoj stabilizacijskoj politici, uzimajući u obzir dugoročniju perspektivu. Pitanja za raspravu uključivat će prikladnost fiskalne politike za stabilizaciju u različitim situacijama, kompromis između diskrecijske politike i automatskih stabilizatora, kao i kako različiti uvjeti u državama članicama utječu na manevarski prostor. Budući razvoj kamatnih stopa i stopa gospodarskog rasta bit će ključne odrednice za održivost javnih financija i stabilizacijskog potencijala fiskalne politike.
 
Zadnja radna sesija odnosit će se na obnovu Ukrajine i koordinaciju podrške Ukrajini. S obzirom na to da će potrebe za financiranjem Ukrajine biti vrlo značajne i morat će dolaziti iz više izvora, uključujući i privatni sektor, potrebno je raspraviti kako dugoročno koordinirati i organizirati financijsku potporu Ukrajini. Pri tome je potrebno voditi računa i o putu Ukrajine prema integraciji s gospodarstvom i unutarnjim tržištem EU-a.
 
Dodatno, na marginama neformalnog sastanka ECOFIN-a, predviđen je i bilateralni sastanak ministra financija dr.sc. Marka Primorca s ministrom financija SR Njemačke g. Christianom Lindnerom.

Pisane vijesti