Sastanak Vijeća ministara ekonomije i financija država članica EU

Slika /slike/vijesti/ecofin.jpg

Ministar financija dr.sc. Marko Primorac sudjelovat će na sastanku Euroskupine 15. svibnja 2023. u Bruxellesu. Dan kasnije, 16. svibnja, održat će se redovni sastanak Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN).

Na sastanku Euroskupine u redovnom formatu, ministri će razmotriti makroekonomska kretanja u europodručju, nakon čega će održati raspravu o korporativnom sektoru i s njime povezanim nadolazećim strukturnim izazovima u uvjetima povećanih geopolitičkih napetosti.
 
U formatu Bankovne unije, ministri će saslušati polugodišnja izvješća predsjedatelja Jedinstvenog nadzornog mehanizma i Jedinstvenog sanacijskog odbora. Na sastanku Euroskupine u uključivom formatu, vezano uz digitalne valute središnjih banaka, održat će se rasprava o međunarodnim aspektima koja će uključivati i novosti o projektu digitalnog eura i digitalnih valuta središnjih banaka u EU. Nakon toga, bit će predstavljeni zaključci s Euro Summita o Uniji tržišta kapitala.
 
Na sastanku Vijeća ECOFIN, ministri će nastojati postići opći pristup u pogledu Direktive Vijeća o izmjeni Direktive 2011/16/EU o administrativnoj suradnji u području oporezivanja (DAC8).
 
Komisija će predstaviti svoje prijedloge vezane uz reviziju okvira za upravljanje kriznim situacijama banaka i osiguranje depozita, koji uključuje četiri zakonodavna akta, na temelju čega će se održati politička rasprava.
 
Uobičajeno, Komisija će izvijestiti ministre o provedbi sankcija protiv Rusije, s fokusom na moguća izbjegavanja restriktivnih mjera uvoza i izvoza roba, o čemu će ministri zatim imati priliku iznijeti svoja stajališta.
 
Za kraj, Komisija će izvijestiti ministre o trenutnom stanju u pogledu provedbe Mehanizma za oporavak i otpornost (RRF), a nakon toga  će zajedno s Predsjedništvom izvijestiti ministre o rezultatima sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka skupine G20 te proljetnih sastanaka Svjetske Banke i MMF-a održanih u travnju ove godine.
 

Pisane vijesti