Ministar Primorac sastao se s irskom državnom ministricom financija MacNeill

Slika /slike/Vijesti2024/IR240208.jpg

U radnom posjetu kod ministra financija Marka Primorca boravila je državna ministrica za financije Irske Jennifer Carroll MacNeill zajedno s irskim veleposlanikom Ruaidhri Mark Dowlingom i izaslanstvom.

Svrha posjeta bila je produbljivanje uspješnih bilateralnih odnosa s posebnim naglaskom na temu irske kandidature za sjedište Agencije za sprječavanje pranja novca.
 
Susret ministra Primorca s irskim izaslanstvom protekao je u izuzetno prijateljskom i pozitivnom ozračju. Hrvatska i Irska dijele brojne zajedničke interese i međusobno se podržavaju, a posebice u segmentima financijskih politika. U tom kontekstu, ministar Primorac je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom izvrsnom i kvalitetnom suradnjom, te istaknuo namjeru daljnjeg intenziviranja aktivnosti u pogledu razvoja bliskih odnosa dviju zemalja.
 
Ministar Primorac je predstavio ključne makroekonomske elemente koji ukazuju na uspješno provođenje financijskih i ekonomskih politika u Hrvatskoj, što je rezultiralo dosad najvećim uspjehom u pozicioniranju Hrvatske kao atraktivne investicijske destinacije. Također, izrazio je zahvalnost na podršci Irske u ostvarenju strateških ciljeva Hrvatske učlanjenja u OECD, kao i podršci u vezi s pristupanjem euro području i Schengenu.
 
Državna ministrica MacNeill pohvalila je postignuća Hrvatske te između ostalih financijskih tema, istaknula kandidaturu Irske za sjedište Agencije, pružajući uvid u aktivnosti i uvjete za odabir koji prethode procesu prijave pojedine zemlje. Ministar Primorac je čestitao na svim dosadašnjim naporima i aktivnostima koje je Irska poduzela u vezi sa svojom kandidaturom. Nadalje, iznio je prijedlog za razmjenu iskustava i korisnih savjeta vezano uz proces kandidature države članice EU za sjedište jedne takve institucije.
 
Na kraju sastanka, ministar Primorac i gđa. MacNeill složili su se da će nastaviti raditi na izgradnji bliskih odnosa između Irske i Hrvatske, uz međusobno uvažavanje i podršku u budućim projektima.

Pisane vijesti