Ministar Primorac sudjelovao na konferenciji „Bulgaria towards the euro“

Slika /slike/Vijesti2023/BG230224a.jpg

Ministar financija dr. sc. Marko Primorac je na poziv ministrice financija Republike Bugarske Rositze Velkove-Jeleve sudjelovao na konferenciji „Bulgaria towards the euro“u Sofiji, kako bi podijelio aktualna hrvatska iskustva pridruživanja europodručju.

Uz ministricu financija Velkovu-Jelevu i Dimitra Radeva, guvernera Narodne banke Bugarske, konferenciju su otvorili predsjednik Vlade Republike Bugarske Galab Donev i Rumen Radev, predsjednik Republike Bugarske, te Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije. Organizacijom ove konferencije započeo je niz promotivnih aktivnosti bugarske Vlade kojima je cilj javnosti i građanima dati odgovor na brojna pitanja vezana uz ostvarenje ovog strateškog cilja.
 
Ministrica financija Velkova-Jeleva je dala osvrt na spremnost Bugarske za ulazak u europodručje obzirom na ispunjavanje kriterija konvergencije, te naglasila potrebu usklađenosti ekonomskog ciklusa s poslovnim aktivnostima gospodarstva. Istaknula je predanost provedbi svih operativnih aktivnosti i ispunjenju mjera vezanih za uvođenje eura i početak edukativne kampanje za građane i poslovne subjekte, s ciljem ulaska Bugarske u europodručje 1. siječnja 2025. 
 
Guverner Narodne banke Bugarske Dimitar Radev naglasio je uz fiskalnu, važnost i političke konsolidacije kao važan preduvjet za uspješan završetak ovog procesa. Istaknuo je pozitivna kretanja u bankarskom sektoru od 2015. godine te važnost članstva u Bankovnoj uniji, kao i predanost Bugarske narodne banke i bankarskog sektora provedbi svih tehničkih preduvjeta za ulazak u europodručje.
 
Predsjednik Vlade Republike Bugarske Galab Donev istaknuo je pozitivan primjer Hrvatske, te naveo kako je unatoč neznatnom povećanju cijena uslijed uvođenja eura, zahvaljujući brzim i odlučnim aktivnostima Vlade Republike Hrvatske, inflacijski pritisak dodatno smanjen.
 
Izvršni potpredsjednik Europske komisije naglasio je kako euro donosi stabilnost i jača konkurentnost država članica europodručja, te je naveo brojne i trajne koristi koje će uvođenje eura donijeti Bugarskoj i njezinim građanima. Ujedno je istaknuo snažnu podršku Bugarskoj na putu prema europodručju pohvaljujući dosadašnje napore te je naglasio važnost ostanka na tom putu i provedbe preostalih aktivnosti. 
 
Predsjednik Radev je istaknuo uvođenje eura i ulazak u schengenski prostor kao strateške ciljeve bugarske Vlade u narednom razdoblju. Zahvalio je ministru Primorcu na sudjelovanju na konferenciji te izrazio želju za jačanjem dosadašnje odlične suradnje između naših dviju država, posebice u kontekstu bugarskih napora vezanih za uvođenje eura i hrvatskog iskustva u tom procesu.
 
Ministar Primorac je u svom izlaganju istaknuo glavne koristi uvođenja eura kao nacionalne valute te je izložio niz prethodnih aktivnosti koje je Hrvatska poduzela prilikom pripreme za pristupanje euro području. Naglasio je važnost konsenzusa među glavnim akterima kao ključne preduvjete za uspjeh cijelog procesa. Također, donošenje strateških dokumenata i planiranja, uspostava jasne organizacijske strukture i suradnje pojedinih tijela od izuzetne je važnosti za provedbu svih reformskih aktivnosti i ispunjenje kriterija za ulazak u euro područje. Osim toga bugarsku javnost upoznao je i s nizom pozitivnih učinaka uvođenja eura na gospodarski rast i razvoj, povećanje kreditnog rejtinga i konkurentnosti te s tim u vezi obrazložio i dugoročne pozitivne učinke za gospodarstvo i građane.
 
Na kraju, ministar Primorac pozdravio je dosadašnje napore koje su bugarske institucije provele u pogledu ispunjavanja kriterija za ulazak u euro područje i istaknuo punu podršku Bugarskoj na putu uvođenja eura kao službene valute. Također izrazio je spremnost i dostupnost za buduću usku suradnju u pogledu razmjene iskustava.
 
Na panelu je osvrt na proces ulaska Bugarske u europodručje dao i potpredsjednik Vlade Republike Bugarske Atanas Pekanov, kao i predstavnici Europskog stabilizacijskog mehanizma, lokalne zajednice te predstavnici sindikata i gospodarstvenika.
 




Pisane vijesti