Ministar Primorac: Za Hrvatsku nije prihvatljiv model analize održivosti duga

Slika /slike/Vijesti2023/caa74d4a-f80e-4b6a-b699-e15dba38b47e.jpg

Hrvatskoj je prihvatljiv i sadašnji model ekonomskog upravljanja u EU, a podržava i novi prijedlog čiji je cilj ojačati održivost javnog duga s tim da je za nju neprihvatljiv predloženi model analize održivosti duga koji bi je svrstao u visokorizične zemlje, kazao je ministar financija Marko Primorac.

“Mi smo skloni podržati taj prijedlog, podržavamo i pristup koji je usmjeren i utemeljen na analizi održivosti javnoga duga, ali tu imamo određene primjedbe u pogledu modela se koristi za analizu održivosti duga”, rekao je Primorac, koji je u utorak sudjelovao na sastanku ministara financija država članica EU-a.

“Nama je i postojeći sustav apsolutno prihvatljiv. Ne kršimo postojeća pravila, ali naravno, bilo kakvo poboljšanje u smislu povećanja transparentnosti i jednostavnosti u primjene metodologije bilo bi nešto što u potpunosti podržavamo”, kazao je.

Ministar Primorac je rekao da je Hrvatska zadovoljna i sa sadašnjim pravilima, ali da je spremna podržati i nove prijedloge, pogotovo one koje državama članicama daje veću autonomiju oko vođenja fiskalne politike.

Nema razloga da se Hrvatska klasificira kao visokorizična u pogledu održivosti javnog duga

Na pitanje koje konkretno primjedbe Hrvatska ima, Primorac je kazao da se to odnosi na dio koji je vezan za analizu održivosti duga.

“To je jedan vrlo kompleksan model koji je utemeljen na nizu pretpostavki, koje kada se ugrade u model, Hrvatsku kategoriziraju kao državu visokog rizika s obzirom na visinu javnog duga. S obzirom na našu fiskalnu situaciju mi ne odgovaramo toj klasifikaciji. Postoje određene pretpostavke u tom modelu po kojima bi se praktički populacija u Hrvatskoj smanjila otprilike za jednu četvrtinu u nekakvom desetgodišnjem razdoblju ”, kazao je.

“Duboko vjerujemo da se ta pretpostavka ne samo da se neće ostvariti, nego nije racionalna”, rekao je Primorac ističući da nema nikakva razloga da se Hrvatska klasificira kao visokorizična u pogledu održivosti javnog duga.

“Mi to vrlo glasno ističemo u našim raspravama u EU-u i svi su sudionici tih rasprava svjesni činjenice da nešto u tom modelu treba promijeniti i unaprijediti s obzirom na naše vrlo dobre fiskalne rezultate”, naglasio je.

Ministar Primorac komentirao je i proljetne ekonomske prognoze koje je Komisija objavila u ponedjeljak i prema kojima će Hrvatsko gospodarstvo rasti ove godine 1,6 posto, što je manje od procjena Vlade, koja prognozira rast od 2,2 posto.

“Smatramo da smo objektivni u svojim procjenama i da će rezultati pokazati kako su naše prognoze bile preciznije”, rekao je.

Cilj je jačanje fiskalne autonomije u jedinicama lokalne samouprave
 
Govoreći o najavi promjena poreza na dohodak i ukidanju prireza, Primorac je kazao da je cilj jačanje fiskalne autonomije u jedinicama lokalne samouprave, koje bi mogle samostalno određivati stope poreza na dohodak unutar utvrđenih raspona.

“Na taj način povećavamo fiskalnu autonomiju lokalnih jedinica i neće biti potrebe da se nešto nadoknađuje iz proračuna središnje države, već će jedinica lokalne samouprave imati mogućnost utvrditi onu stopu koja im je potrebna kako bi prikupili dovoljno poreznih prihoda za financiranje javnih usluga”, zaključio je ministar.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti