Održan sastanak potpredsjednika Marića i predsjednika Europskog revizorskog suda Lehnea

Slika /slike/Vijesti2020/untitledrez.png

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Zdravko Marić i predsjednik Europskog revizorskog suda Klausa-Heiner Lehne danas su održali sastanak u Ministarstvu financija.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija te trenutni predsjednik Vijeća Europske unije za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) Zdravko Marić i predsjednik Europskog revizorskog suda Klausa-Heiner Lehne danas su održali sastanak u Ministarstvu financija. Na početku sastanka Klaus-Heiner Lehne je ukratko predstavio rad Europskog revizorskog suda i mogućnosti za suradnju tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije. Nakon toga razmjenjena su mišljenja o novom Višegodišnjem financijskom okviru EU (VFO) za razdoblje 2021.-2027. za koji će hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije nastojati dobiti suglasnost Europskog parlamenta, a slijedom dogovora na razini Europskog vijeća.

U drugom dijelu sastanka Zdravko Marić prezentirao je glavne prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije s posebnim fokusom na ekonomska i financijska pitanja za koje je nadležno Ministarstvo financija. Nakon toga razgovaralo se o Konferenciji o budućnosti Europe, izuzetno bitnoj temi na razini EU. Naime, nastavno na zaključke Europskog vijeća iz prosinca 2019., hrvatsko predsjedanje započelo je raspravu o ovoj temi s posebnim naglaskom na: globalizaciju i društvene izazove, održivost, zelenu tranziciju i klimatsku neutralnost do 2050., inovacije i digitalnu tranziciju, temeljne vrijednosti, prava i slobode te međunarodnu ulogu Unije. 

Na strani Europske komisije za vođenje tog procesa zadužena je hrvatska potpredsjednica EK Dubravka Šuica.
 

 



Pisane vijesti