Potpredsjednik Marić: Povećanje mirovina u rujnu

Slika /slike/Vijesti2022/hrt99 (1).png

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u emisiji "A sada Vlada" govorio je o ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, ocjeni EK-a da Hrvatska nema makroekonomskih neravnoteža. Govorio je i o precesu uvođenja eura.

U moru poskupljenja, stižu i neke dobre ekonomske vijesti. Europska komisija u ponedjeljak je objavila da Hrvatska uz Irsku više ne spada među zemlje koje imaju makroekonomske neravnoteže.

„To je doista jako dobra vijest. Hrvatska je 2013. formalno postala članica EU, a mi smo odmah ušli u proceduru prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, a i u proceduru prekomjernog manjka, dakle, fiskalnih neravnoteža. Godine 2016. kada je počeo naš mandat, razložili smo vrlo jasan plan što činiti“, rekao je ministar Marić dodajući da je veliki fokus stavljen na fiskalni dio.

„Fiskalni dio je zaslužan zašto smo izašli iz procedure prekomjernog manjka, pa nam je popravljen kreditni rejting. Pa smo ušli u temu razgovora oko eura, a da nismo konsolidirali financije, ne bi bilo šanse uopće razgovarati o euru“, kazao je.

Dodaje da su po ovim kriterijima i indikatorima i neke gospodarski snažnije zemlje ostale iza Hrvatske.

„Bitno je da smo se odmaknuli, da smo se počeli pomicati s dna. Naš cilj jest približiti se i konvergirati prema prosjeku EU-a. Ništa se to ipak ne može dogoditi odmah“, istaknuo je.

Ministar ističe da su ocjene Europske komisije dale jasan signal investitorima, međunarodnim i domaćima.

Ušli smo u posljednju fazu prije odluke o ulasku Hrvatske u eurozonu

„Irska i Hrvatska su u proteklih nekoliko godina, napravile određene iskorake. U smislu makroekonomske stabilnosti ove dvije zemlje su bolje“, rekao je ministar i dodao da smo ušli u posljednju fazu prije odluke o ulasku Hrvatske u eurozonu.

„Doslovce imamo pet ili šest tjedana pred sobom. Idući tjedan će već biti objavljena ta izvješća, ona će se nakon toga vrednovati i analizirati. Formalna odluka o ulasku Hrvatske očekuje se 12. srpnja na Vijeću ministara financija u Bruxellesu. To je ujedno i početak češkog predsjedanja“, pojasnio je i dodao da je prije par dana održao sastanak s češkim ministrom financija.

No, osim dobrih, ima i loših vijesti. Inflacija galopira, cijene u dućanima stalno rastu, na benzinskim postajama sve su veće cijene goriva. Svakoga dana plaće i mirovine vrijede sve manje.

„Koliko god bila teška predviđanja, malo je onih koji mogu predvidjeti koliko će dugo trajati agresija na Ukrajinu i cijela ta kriza, mislim da moramo funkcionirati. Naša su trenutna očekivanja da ćemo u nekoliko idućih mjeseci, ali rekao bih polovicu godine, nastaviti s ubrzavajućom inflacijom, a onda da bi trebalo doći do određene stabilizacije. Međutim, moram se ograditi zbog doze neizvjesnosti i negativne rizike, ne mogu stopostotno to garantirati. To ne može nitko“, kazao je ministar Marić.

Mirovine nisu i neće biti pod znakom pitanja

Ministar financija Marić dodao je da se nikako u cijeloj priči ne smije zanemariti komponenta BDP-a.

„Koliko god su Europska komisija i mi sami revidirali procjene rasta na niže i dalje je rast. I taj rast treba održavati. Ne smijemo si nikako dozvoliti da uz probleme s inflatornim kretanjima zapadnemo u još i nekakve na ovom širem makro planu“, naglasio je.

Dotaknuo se i pitanja mirovina. Prema sadašnjoj indeksaciji, mirovine će biti povećane u rujnu.

„Mirovine nisu i neće biti pod znakom pitanja. Ako i bude indeksacija iznad nekih očekivanja i ako možda proračunski sredstva nisu osigurana, ona će biti na kraju osigurana“, istaknuo je i dodao da možda neće biti potreban još jedan rebalans proračuna, već da postoji mogućnost preraspodjele.

Osvrnuo se i na napise da je Porezna uprava krenula s detaljnim kontrolama velikih ugostitelja.

„Pojačani nadzor Porezne uprave zahvatio je negdje tisuću ugostitelja, kod njih 800 nisu utvrđene nepravilnosti. Ali, nadzorne aktivnosti su utvrdile određene nepravilnosti te sukladno tome je Porezna postupila. Ne radi se o nikakvoj presiji, već oni rade svoje posao“, zaključio je ministar.

Izvor: Hina/Vlada

Foto: HRT


Pisane vijesti