Potpredsjednik Marić predvodi izaslanstvo na sastanku Vijeća OECD-a

Slika /slike/vijesti/images.jpg

Dana 5. i 6. listopada 202. u Parizu održat će se  II. dio sastanka Vijeća OECD-a na ministarskoj razini (MCM). 

Na ovom sastanku visoke razine uz potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra financija Zdravka Marića, Republiku Hrvatsku predstavljat će i ministar gospodarstva i održivog razvoja  Tomislav Ćorić te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

 

Ove godine sastankom OECD Vijeća predsjedaju Sjedinjene Američke Države s Republikom Korejom i Luxembourgom kao potpredsjedništvom na temu „Zajedničke vrijednosti: izgradnja zelene i uključive budućnosti“, a održava se u dva dijela. Prvi dio ovog sastanka na visokoj razini održan je 31. svibnja - 1. lipnja 2021. tijekom kojeg je obilježen oproštaj od dosadašnjeg glavnog tajnika OECD-a Angela Gurría te ujedno i inauguracija novog glavnog tajnika Mathiassa Cormanna, a sudjelovale su samo države članice OECD-a. Drugi dio konferencije održava se od 5. - 6. listopada 2021. na kojoj se očekuje usvajanje nove Izjave o viziji Organizacije koja će usmjeriti njezin rad u nadolazećem desetljeću. Fokus sastanka biti će stavljen na ključne globalne izazove koji zahtijevaju međunarodnu suradnju i koordinaciju: pobjeda nad COVID-19, obnova gospodarstva i društva nakon krize, rješavanje klimatske krize radi izgradnje zelene budućnosti te nastojanje da budućnost bude uključivija promicanjem digitalne transformacije i stvaranjem mogućnosti za sve.

 

Ujedno ove godine obilježava se 60. godišnjica postojanja OECD-a koja služi kao platforma za istomišljenike i tržišno utemeljene demokracije koje pronalaze rješenja za najhitnije ekonomske izazove. Njezini članovi zajednički rade na poticanju prosperiteta, jednakosti, mogućnosti i blagostanja za sve.


Pisane vijesti