Predstavljen Prijedlog zakona o porezu na nekretnine predstavnicima stručne javnosti

Slika /slike/vijesti/121214.jpg

Predstavnici Ministarstva financija predstavili su danas Prijedlog zakona o porezu na nekretnine predstavnicima Ekonomskog fakulteta iz Zagreb i Rijeke, Ekonomskog instituta, Instituta za javne financije i Pravnog fakulteta iz Zagreba.

Među predstavnicima Ministarstva financija bili su ministar financija Slavko Linić, zamjenik ministra Boris Lalovac, pomoćnik ministra Maroje Lang,  pomoćnica ministra i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec i pomoćnica ravnateljice Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan.

Tijekom predstavljanja Prijedloga zakona istaknuto da predloženi porez na nekretnine nije novi porez već zamjena za postojeći porez na kuće za odmor i komunalnu naknadu, da je u funkciji rasterećenja cijene rada i financiranja decentraliziranih funkcija te stavljanja imovine u funkciju. Cjelokupni postupak smanjenja poreznog opterećenja cijene rada, odnosno oporezivanje nekretnina, jest postupak koji bi bio postupno uveden, u fazama. To je lokalni porez za lokalne potrebe. Osnovna načela oporezivanja bila bi načelo pravednosti, što znači plaćanje prema vrijednosti imovine – tko ima više, plaćao bi više, te načelo mogućnosti plaćanja – imovina kao odraz ekonomske snage i sposobnosti plaćanja.

Predstavnici Ministarstva financija upoznali su predstavnike stručne javnosti sa svim detaljima zakonskog prijedloga, odnosno s načinom određivanja poreza, poreznim oslobođenjima i olakšicama.

Nakon predstavljanja Prijedloga zakona predstavnici navedenih fakulteta i instituta iznijeli su svoja mišljenja o nizu pozitivnih posrednih učinaka koje će uvođenje ovog poreza izazvati u smislu preduvjeta glede stvaranja imovinskog cenzusa kao odraza gospodarske snage pojedinca te učinaka koji će se očitovati u prijavljivanju uvjeta o najmu. Iznijeli su i svoje prijedloge o konceptu i provedbi Prijedloga zakona, primjerice u vezi s određivanjem fiskalne vrijednosti nekretnina, te ponudili svoju suradnju.



Pisane vijesti