Sastanak Euroskupine i Ecofina

Slika /slike/ECIFIN.jpg

Izaslanstvo Ministarstva financija sudjelovat će na sastanku Euroskupine 15. siječnja 2024. u Bruxellesu. Dan kasnije, 16. siječnja, održat će se sastanak Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (Ecofin).

U sklopu redovnog sastava Euroskupine, održat će se rasprava o Izvješću misije Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) za europodručje. Nakon toga, slijedi razmjena mišljenja o Preporuci za gospodarsku politiku europodručja za 2024. Očekuje se i rasprava o konkurentnosti u europodručju, s naglaskom na razvoj cijena energije, njihovog utjecaja na gospodarstvo te mogućim odgovorima javnih politika. Pored toga, ministrima će biti predstavljen Program rada Euroskupine do lipnja 2024.
 
Sljedeći dan, uoči sastanka Vijeća Ecofina, održat će se radni doručak na kojem će se raspraviti trenutna gospodarska situacija.
 
U kontekstu zakonodavnih aktivnosti, Predsjedništvo će na sastanku Vijeća Ecofina predstaviti pregled trenutačnog statusa zakonodavnih inicijativa u području financijskih usluga.
 
U okviru nezakonodavnih aktivnosti ministrima će biti predstavljen Program rada belgijskog predsjedništva za prvo polugodište 2024., nakon čega će uslijediti razmjena mišljenja. U sklopu Europskog semestra očekuje se odobrenje Zaključaka o Izvješću o mehanizmu upozoravanja 2024., Zaključaka o Godišnjem pregledu održivog rasta za 2024. te Preporuke za gospodarsku politiku europodručja u 2024. godini.
 
Ministri će također razmijeniti mišljenja o gospodarskim i financijskim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu. Pored toga, Vijeće Ecofina će utvrditi smjernice za daljnji rad i ovlastiti Gospodarski i financijski odbor (EFC) za pripremu zajedničkih poruka EU-a uoči sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka skupine G20 koji će se održati u razdoblju od 26. do 29. veljače 2024. godine.


Pisane vijesti