Zdravko Marić za Novu: Vaučeri i pomoć umirovljenicima su isplaćeni. Voljeli bismo da se efekti snižene stope PDV-a vide

Slika /slike/Vijesti2022/marić (1).png

Iz Bruxellesa se u Dnevnik Nove TV javio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić te je komentirao dobru vijest o izlasku Hrvatske iz makroekonomskih neravnoteža, kaže da u srpnju očekuje pozitivnu ocjenu u svezi s hrvatskim ulaskom u eurozonu.

"Danas je jako lijepa i dobra vijest. Proteklih nekoliko godina puno smo radili na tome, podsjetit ću vas da je Hrvatska praktički od samog ulaska u Europsku uniju ušla i u proceduru prekomjernog manjka, a i ovih prekomjernih neravnoteža", rekao je ministar.
 
"To zapravo znači da je sigurno makroekonomska situacija u Hrvatskoj unatoč svim izazovima s kojima smo se suočili u proteklih nekoliko godina i s kojima se suočavamo danas, puno bolja nego što je bila i vrlo usporediva i s brojnim drugim zemljama. Dapače, čak prema svim pokazateljima i bolja nego u nekim gospodarski snažnim zemljama", kazao je ministar
 
Pojasnio je kako ovaj trenutak ne mora nužno značiti da će odmah ići i poboljšanje kreditnog rejtinga i pad kamatnih stopa, ali sve je to na neki način povezano. Tržišta dobro kalkuliraju sav napredak koji je Hrvatska napravila i ministar je siguran da će i to imati sigurno pozitivan efekt u ovim izazovnim vremenima.
 
Siguran sam da će jedan od idućih koraka što se tiče Hrvatske biti pozitivna odluka za ulazak u euro
 
Na pitanje može li nas inflacija zaustaviti u uvođenju eura, Marić odgovara kako inflacija sada postaje već neko vrijeme ključni i praktički zadnji kriterij za ispunjavanje.
 
"Sve ćemo znati u idućih nekoliko dana kad Europska komisija i Europska središnja banka objave konvergencijsko izvješće. Formalna odluka trebala bit biti 12. srpnja."
 
"U Vladi vjerujemo da ćemo uspjeti i taj kriterij ispuniti, jer inflacija, bez obzira što ubrzava i sigurno nagriza i udara na standard hrvatskih građana te stvara velike probleme gospodarstvenicima, u Hrvatskoj nije ni po čemu specifična ili drukčija od drugih zemalja članica EU-a. Mi smo cijelo vrijeme isticali da smo u okviru prosjeka, međutim sam kriterij ulaska za euro testira se u odnosu na one tri zemlje koje imaju najniže razine inflacije. Tu postoji određeno diskrecijsko pravo. Siguran sam da i Europska središnja banka i Europska komisija duboko promišljaju i na tragu ovoga današnjeg izvješća. Siguran sam da će jedan od idućih koraka što se tiče Hrvatske biti pozitivna odluka za ulazak u euro", naglasio je ministar financija.
 
U Hrvatskoj se najavljuje nova pomoć građanima zbog energetskog udara. Na pitanje u kojem smjeru bi to išlo i znači li to smanjivanje PDV-a ili rasterećenje plaća, Marić je kazao je kako su, baš kao i u koronakrizi tako i ovaj put vrlo brzo stavili u funkciju jedan paket mjera koji ne može u potpunosti neutralizirati inflatorne pritiske, ali mu je namjera da ih ublaže.
 
"Naglasak je bio na određenim energentima, poglavito plinu, ali i na hrani, jer su energenti i hrana najviše pogođeni inflacijom, a time su naši sugrađani s prosječnim, ispodprosječnim primanjima – možemo reći socijalno najugroženije skupine najviše pogođene", rekao je Marić te dodao kako je paket mjera je na snazi nešto više od dva mjeseca i neki efekti se dijelom vide.
 
"Vaučeri i pomoć umirovljenicima su već isplaćene, ali s druge strane voljeli bismo i da se vide efekti snižene stope PDV-a, tj. da se vide na snižavanju cijena, odnosno posrednom rastu kupovne moći, odnosno ne u tolikom padu što inflacija uzrokuje. Promišljamo i dalje, jer inflacija nastavlja ubrzavati. Naša su očekivanja sigurno još u prvoj polovici godine da ćemo vidjeti i ubrzanje inflacije – tu bi negdje trebalo doći do vrhunca, ali opet jako je puno neizvjesnosti i teško predviđati nastavak godine i sukladno tome ćemo i mi kombinirati i prilagođavati naše mjere", pojasnio je ministar Marić.
 
Od utorka nas na benzinskim crpkama čekaju nove cijene goriva – litra benzina gotovo 50 lipa skuplja, blizu smo 14 kn. Premijer najavljuje ako treba i smanjivati trošarine, a ministar financija nedavno je gostujući u Dnevniku Nove TV rekao da bi i to smanjivanje bilo na simboličnoj razini.
 
Sada tumači kako je država nakon početka samog izbijanja krize i rasta cijena jedno vrijeme imala administrativno određivanje cijena, a onda kad je došlo pod znak pitanja i potencijalna opskrba naftnim derivatima, otvorila je i "kovčežić" s trošarinama, odnosno fiksirala marže.
 
"Trenutni prostor je 38 lipa odnosno 76, ovisno o tome gledamo li dizel ili benzin. Naravno, tu se može dodati još PDV, ali građani mogu lako ukalkulirati koliko to u konačnici znači na litru benzina ili dizela", rekao je Marić te naglasio kako tu prije svega govorimo o pomoći građanima, što se tiče prijevoznika - njima država već neko vrijeme, puno prije izbijanja krize vrši povrat trošarina do minimalne.
 
"Dakle, sukladno postojećim direktivama i zakonskim propisima EU-a i Hrvatske, to je praktički maksimalni prostor koji imamo u ovom trenutku što se tiče cijena goriva na trošarinskoj strani", zaključio je Marić.
 
Izvor: Nova TV / Vlada
Foto: Dnevnik.hr


Pisane vijesti