Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca

18. ožujka 2024.

Štedi, uloži i život posloži!I ove godine obilježava se Svjetski i Europski tjedan novca kako bi se dodatno podigla svijest o važnosti financijske pismenosti i osnaživanju pojedinaca sa svrhom boljeg upravljanja svojim financijama za sigurniju budućnost. Brojim aktivnostima pridružilo se i Ministarstvo financija te je 18. ožujka 2024. organiziralo događaj pod nazivom „Štedi, uloži i život posloži!“ prvenstveno namijenjenu srednjoškolcima i studentima. Događaj je održan u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a okupio je oko 300 sudionika koji su pratili konferenciju uživo dok je velik dio sudionika pratio konferenciju putem YouTube kanala Financijska pismenost. Cilj događaja bio je približiti mladima teme vezane uz financijsku pismenost, a ove godine fokus je bio na štednji, investiranju te upoznavanju s mogućim financijskim prijevarama.

Na samom početku konferencije sudionike je pozdravio ministar financija, dr. sc. Marko Primorac te istaknuo da su mladi skupina kod koje je potrebno intenzivnije jačati financijsko opismenjavanje od najranije dobi kako bi se to znanje iskoristilo za donošenje kvalitetnih, informiranih i dobrih odluka. Ministar se osvrnuo i na istraživanje OECD-a prema kojem Republika Hrvatska stoji prilično dobro, no i dalje postoji prostor za unapređenje osobito kada je riječ o financijskom ponašanju. Ministar je istaknuo važnost da se mladi rano počnu informirati i o mogućnostima ulaganja s obzirom da će relativno brzo ući u svijet rada te naveo mogućnost ulaganja građana u „narodne“ obveznice i trezorske zapise, istaknuvši da je i taj proces podignuo razinu financijske pismenosti.

U nastavku događaja održan je zanimljiv razgovor s mladim poduzetnikom i inovatorom Albertom Gajšakom koji je ispričao kako je financijska pismenost utjecala na njegov poslovni put i koliko mu je pomogla u lakšem savladavanju izazova u poduzetništvu. Sudionicima je poručio da se ne trebaju bojati neuspjeha te da mogu tražiti pomoć od onih koji su već pokrenuli posao i postigli nešto u poslovnom svijetu.

U okviru događaja održana je i Mala škola investiranja na kojoj je izv. prof. dr. sc. Dajana Barbić s Ekonomskog fakulteta Zagreb govorila o zlatnim pravilima štednje te je upoznala srednjoškolce i studente s važnošću razvijanja dobrih financijskih navika kao i financijskog planiranja. U nastavku je, ispred Udruženja investicijskih fondova Hrvatske gospodarske komore, Hrvoje Krstulović približio sudionicima temu investiranja, posebice kako početi s ulaganjima i kako smanjiti rizičnost ulaganja. S obzirom na široko rasprostranjenu digitalizaciju i rizike od cyber prijetnji na konferenciji je bilo govora i o različitim vrstama financijskih prijevara te kako se zaštititi od njih, a sudionike su s tom temom upoznali Linardo Martinčević iz Hrvatske narodne banke te Anamarija Staničić iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Na samom kraju događaja održan je kviz koji je vodila poznata „lovkinja“ Morana Zibar, a najuspješniji igrači osvojili su vrijedne nagrade.

Snimku događaja možete pogledati na YouTube kanalu.

___________________________________________________________________________

15. ožujka 2024.


Stručni skup za odgojno-obrazovne djelatnike „Zaštiti svoj novac, osiguraj svoju budućnost“U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Agencijom za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo financija je i ove godine, 15. ožujka 2024., u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja u Zagrebu, suorganiziralo Stručni skup za odgojno-obrazovne djelatnike pod nazivom „Zaštiti svoj novac, osiguraj svoju budućnost“ povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca. Stručni skup je bio usmjeren na unaprjeđenje financijske pismenosti među djecom i mladima, okupljajući sudionike, osobito stručnjake škola, iz različitih dijelova Republike Hrvatske. Stručni skup otvorila je izv. prof. dr. sc. Dajana Barbić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koja je ujedno bila i moderatorica događaja uvodno ističući važnost financijske pismenosti u životu pojedinca posebno u ovim vremenima neprestanih inovacija kao i pojave novih financijskih proizvoda i usluga.

Stručni skup je započeo s pozdravnim govorima istaknutih sudionika, uključujući Momira Karina, ravnatelja Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, dr. sc. Vericu Jovanovski, predstavnicu Agencije za odgoj i obrazovanje te Anu Zorić, ravnateljicu Uprave za gospodarstvo i financijski sustav u Ministarstvu financija.

Ravnatelj Karin je naveo kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja kontinuirano potiče aktivnosti usmjerene na produbljivanje znanja vezanih za financijsko obrazovanje te je istaknuo nužnost cjeloživotnog učenja, osobito u području financija koje onda blagotvorno djeluje na sve aspekte života

Gospođa Jovanovski je, uz podsjećanje na početke sustavnog uključivanja tema financijske pismenosti u obrazovni proces, naglasila dosadašnje uspjehe slijedom dugogodišnjeg iskustva te osobitu važnost poticanja poduzetničkog duha kod mladih koji se pripremaju za izlazak na tržište rada i ulazak u poduzetnički svijet.  

Ravnateljica Zorić je u svom govoru istaknula kako ovim stručnim okupljanjem, uz to što obilježavamo ovogodišnji Svjetski i Europski tjedan novca, stavljamo u fokus napore učitelja, nastavnika i profesora koji daju svoj doprinos u području financijske pismenosti. Isto tako, ako se analiziraju aktivnosti važećeg Akcijskog plana za unaprjeđenje financijske pismenosti potrošača, vidljivo je kako je čak 45,7 % aktivnosti članova Operativne radne grupe usmjereno na djecu, mlade te odrasle mlađe dobi koji još ne ostvaruju prihode, njih 159 od ukupno 348. To pokazuje kako su i Ministarstvo financija, kao i članovi Operativne radne grupe, svjesni izuzetne važnosti financijskog opismenjavanja djece i mladih u njihovoj formativnoj dobi, u čemu je školski sustav iznimno važan i zapravo ključan suradnik.

Nakon uvodnih govora, Zvjezdana Kidrić iz Ministarstva financija predstavila je pregled aktivnosti Operativne radne grupe u okviru Svjetskog i Europskog tjedna novca, naglašavajući važnost zajedničkih napora u promicanju financijske pismenosti.

Posebna pažnja bila je posvećena ulozi financijske pismenosti u obrazovanju djece i mladih, s prezentacijama niza uspješnih i zanimljivih primjera iz odgojno-obrazovne prakse od strane mr. sc. Martine Primorac Krmpotić iz Hotelijersko-turističke škola u Zagrebu, Zlate Paštar, prof. iz I. gimnazije, Zagreb, Suzane Mikulec, učiteljice savjetnice iz Osnovne škole Prečko, Nine Kalin, prof. iz I. osnovne škole Dugave, Mirele Puškarić, prof. iz Osnovna škola Zapruđe  te Katarine Kukić, prof. iz Osnovne škole Remete. 

Tijekom prezentacija predstavljen je niz primjera dobre prakse, a prisutni učenici dali su izniman doprinos te su inspirativnim sudjelovanjem potaknuli kako fizički prisutne sudionike, tako i one koji su stručni skup popratili on line, na provedbu postojećih i osmišljavanje novih i inovativnih aktivnosti usmjerenih na financijsko obrazovanje učenika u osnovnim i srednjim školama.  

Diskusija koja je uslijedila omogućila je sudionicima, učenicima i članovima Operativne radne grupe da podijele svoja iskustva i razmjene mišljenja o mogućnostima daljnjeg poboljšanja financijske pismenosti.

Zaključno, izv. prof. dr. sc. Dajani Barbić je istaknula važnost kontinuirane edukacije i suradnje među obrazovnim i drugim uključenim institucijama u cilju osnaživanja mladih za odgovorno financijsko odlučivanje.

Prezentaciju s aktivnostima Operativne radne grupe u okviru Svjetskog i Europskog tjedna novca možete pronaći na poveznici

___________________________________________________________________________

Predavanje ministra Primorca povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca
U prostorijama Ministarstva financija, Porezne uprave, ministar financija, izv. prof. dr. sc. Marko Primorac, održao je prigodno predavanje povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca učenicima Srednje škole Biograd na Moru.

Ministar se osvrnuo na državni proračun odnosno na koji način se isti donosi, tko sudjeluje i tko je sve obuhvaćen njime. Također je učenike upoznao s razlikom između deficita i suficita državnog proračuna, te na koji način se državni proračun puni.

Zatim je ministar učenicima približio pojam poreza i oporezivanja, koje su glavne karakteristike poreznog sustava u Republici Hrvatskoj, tko sve plaća porez i što bi se desilo kada ljudi ne bi plaćali poreze. Također je učenicima skrenuo pozornost na važnost fiskalizacije i uzimanja računa.

Po završetku predavanja učenike je zanimalo da li bi smanjenjem ili povećanjem poreznih stopa došlo i do većeg plaćanja poreza odnosno smanjenja utaja poreza. Ministar je  učenike upoznao s Lafferovom krivuljom odnosno da rastom poreznog opterećenja rastu i prihodi, ali samo do određene “kritične točke”.

Učenike je zatim zanimalo kako je prošao proces uvođenja eura te hoće li se uvesti porez na imovinu. Ministar je odgovorio da ulazak Republike Hrvatske u euro zonu donosi samo pozitivne stvari i da svi možemo biti zadovoljni procesom uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Što se tiče uvođenja poreza na imovinu ministar smatra da trenutno nije dobar trenutak za uvođenje istoga.___________________________________________________________________________


Državni stručni skup za odgojno-obrazovne djelatnike „Akcijski plan za unaprjeđenje financijske pismenosti za 2023. godinu“

24. ožujka 2023.
U petak, 24. ožujka 2023., Ministarstvo financija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja održali su Državni stručni skup za odgojno-obrazovne djelatnike osnovnih i srednjih škola na temu unapređivanja financijske pismenosti u 2023. godini.
Cilj Državnog stručnog skupa bio je da se, u duhu Svjetskog i Europskog tjedna novca, omogući odgojno-obrazovnim djelatnicima da dođu do informacija o projektima i edukativnim aktivnostima u području financijske pismenosti koje institucije, strukovna udruženja i udruge, koje su članovi  Operativne radne grupe za praćenje provedbe mjera i aktivnosti planiranih Akcijskim planom, održavaju u 2023. godini i da se na taj način potaknu da na njima sudjeluju, u cilju financijskog opismenjavanja svojih učenika.


Stručni skup započeo je uvodim obraćanjem prof. Momira Karina, ravnatelja Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je naglasio potrebu unaprjeđenja financijske pismenosti i važnost koju u tom procesu imaju odgojno-obrazovni djelatnici te zajednički napor i aktivnosti svih uključenih institucija.


Slijedile su prezentacije članova Operativne radne grupe za praćenje provedbe mjera i aktivnosti definiranih Akcijskim planom u kojima su ukratko predstavili svoje programe djelovanja i planirane ovogodišnje aktivnosti vezane za financijsku pismenost djece i mladih.


Državni stručni skup održan je u online formatu, a okupio je preko dvije stotine sudionika, predstavnika članova Operativne radne grupe te učitelja i nastavnika iz cijele države. Reakcije sudionika na prezentirane projekte i aktivnosti su bile vrlo pozitivne te su učitelji i nastavnici potaknuti da se izravno jave članovima Operativne radne grupe kako bi na vrijeme bili uključeni u predstojeće aktivnosti.
Prezentaciju s Državnog stručnog skupa možete preuzeti ovdje (link)


_______________________________________________________________________________________________________

Konferencija financijske pismenosti „Financije za nove generacije“

23. ožujka 2023.
U organizaciji Hrvatske udruge banaka (HUB) i Štedopisa, Instituta za financijsko obrazovanje (Štedopis), u Zagrebu se održala konferencija pod nazivom „Financisje za nove generacije“.


Na konferenciji su se predstavili rezultati istraživanja financijske pismenost tinejdžera u Republici Hrvatskoj, koje su zajednički proveli HUB i Štedopis, a koje je pokazalo rast financijskog znanja i uključenost te poboljšanje financijskog ponašanja u odnosu na 2020. godinu. S druge strane, rezultati koji pokazuju na koji način se tinejdžeri odnose prema raspolaganju novcem su manje zadovoljavajući nego 2020. godine.


U sklopu konferencije održao se Okrugli stol, pod nazivom „Kako unaprijediti razinu financijske pismenosti mladih?“. Predstavnica Ministarstva financija, Zvjezdana Kidrić, voditeljica Službe za financijsku pismenost, istaknula je važnost da financijsko obrazovanje krene od što ranije dobi te da se treba razmisliti o uvođenju obveznog predmeta u školama na temu ekonomske i financijske pismenosti. Također, pohvalno je da razina financijskih znanja i ponašanja raste, međutim da bi bili u potpunosti zadovoljni potrebno je i poboljšati odnos prema raspolaganju novcem, ne samo kod mladih nego kod cjelokupnog stanovništva. 


Rezultate istraživanja možete preuzeti

_________________________________________________________________________________________


Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca 20.-26. ožujka 2023.

20. ožujka 2023.


Važno je financijski opismeniti generaciju Z - konferencija
ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Na digitalnu pismenost generacije Z treba nadograditi financijsku, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji Financijska pismenost za generaciju Z, u organizaciji Ministarstva financija i zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta, kojom je započeto obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca od 20. do 26. ožujka.
 

Prema raznim shvaćanjima, generacija Z obuhvaća mlade rođene od sredine devedesetih, do otprilike 2012. godine.
 
"Generacija Z posebna je, jer je digitalno pismena, samouka, kreativna, a financijsko obrazovanje je još jedna etapa na kojoj će, vjerujem, oduševiti", rekla je glavna državna rizničarka Danijela Stepić.
"Ministarstvo obrazovanja kontinuirano potiče i provodi aktivnosti koje se tiču financijske pismenosti i jačanje kompetencije od najranije dobi", rekla je ravnateljica Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Dijana Mandić.
 
Dodala je da upravo zato poduzetništvo uvedeno u kurikulum za srednje i osnovne škole, gdje učenici uče kako razmišljati i djelovati poduzetnički, a uče i osnove financijske pismenosti. 
Predsjednik uprave Fine Dražen Čović rekao je da su ovrhe glavne posljedice slabe financijske pismenosti.
 
Ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav Ministarstva financija Ana Zorić, rekla je kako je Vlada svjesna važnosti financijske pismenosti i sustavno uvodi financijsku pismenost u obrazovne sustave.
"Od 2015. godine od kada je donesen prvi nacionalni strateški okvir za poboljšanje financijske pismenosti uvodi se financijska pismenost kroz sve etape obrazovanja", rekla je.
(Hina/Ministarstvo financija)
 

________________________________________________________________________________________________


Od 20. do 26. ožujka 2023. u Republici Hrvatskoj obilježava se Svjetski i Europski tjedan novca na temu „Planiraj svoj novac, zasadi svoju budućnost“.
 
Ministarstvo financija, kao nacionalni koordinator Republike Hrvatske u području financijskog opismenjavanja najavljuje da će se u razdoblju od 20. do 26. ožujka 2023. obilježavati Svjetski i Europski tjedna novca kako bi se dodatno motivirala učinkovitost, kreativnost i inovativnost u programima obrazovanja financijskog opismenjavanja.
 
Globalna kampanja pod nazivom Svjetski tjedan novca (GMW) (www.globalmoneyweek.org) koju godišnje organizira Međunarodna mreža za financijsko obrazovanje, Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD/INFE) tematski se usklađuje s aktualnim okolnostima svjetske ekonomije.
 
Ovogodišnja tema kampanje „Planiraj svoj novac, zasadi svoju budućnost“ usredotočena je na održivost i podizanje svijesti pojedinca u kontekstu financijskog ponašanja prema okolišu i društvu. Cilj je potaknuti mlade ljude da prilikom donošenja financijskih odluka uzimaju u obzir na koji način njihove financijske odluke utječu na okoliš i društvo.
 
Tijekom GMW-a javne, privatne i neprofitne organizacije surađuju kako bi organizirale različite vrste aktivnosti, s naglaskom na djecu i mlade, te potaknuli motiviranost oko financijskog obrazovanja kroz:
 
  1. online aktivnosti, natječaje za crtanje, fotografije, eseje i videozapise, online radionice financijskog obrazovanja, online escape room financijskog obrazovanja ili kroz druge aktivnosti o financijskom obrazovanju i novčanim pitanjima
  2. posjete bankama, parlamentima, središnjim bankama, burzama, mjenjačnicama, muzejima novca, lokalnim tvrtkama i globalnim korporativnim kompanijama
  3. financijske radionice i sesije
  4. sajmove financijskog obrazovanja, događanja na otvorenom tržištu, skupove financijske pismenosti
  5. financijske obrazovne igre i natjecanja u štednji, financijske nogometne utakmice.
 
Europski tjedan novca (EMW) (www.europeanmoneyweek.eu), kojeg organizira Europska bankarska federacija (EBF), usklađen je sa Svjetskim tjednom novca i otvara put prema zdravijoj financijskoj budućnosti.
 
Ovaj EMW promiče financijsko opismenjavanje i podiže svijest o novcu i osobnim financijama. Nacionalne bankarske usluge i EBF tijekom ovog tjedna organiziraju edukacije diljem Europe.
 
Njihov prioritet je da edukatori, regulatori i drugi dionici u zajednici financijske pismenosti osiguraju pojedincima razumijevanje upravljanja novcem.
 
U Republici Hrvatskoj u obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca sudjeluju ključni dionici u provedbi financijskog opismenjavanja koji su ujedno i članovi Operativne radne grupe financijske pismenosti potrošača s Ministarstvom financija kao koordinatorom.
 
U Republici Hrvatskoj u obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca sudjelovat će:
 
Ministarstvo financijaPorezna uprava - Središnji ured, Ministarstvo znanosti i obrazovanjaMinistarstvo gospodarstva i održivog razvojaSredišnji državni ured za demografiju i mlade, Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Hrvatska agencija za nadzor financijskih uslugaFinancijska agencija, Hrvatska narodna bankaHrvatski ured za osiguranje, Štedopis, Institut za financijsko obrazovanje Zagreb, Hrvatski institut za financijsku edukacijuSavez samostalnih sindikata Hrvatske, CFA udruga Hrvatska, Hrvatska udruga kreditnih unija, Udruga članova obveznih i mirovinskih fondova, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, Ekonomski fakultet Zagreb, Pravni fakultet sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska udruga banaka, Hrvatska gospodarska komoraHrvatska obrtnička komora, Zagrebačka burza d.d.
 
Navedene institucije prate i implementiraju aktualnosti vezane uz financijsko opismenjavanje na svjetskoj i europskoj razini. Smjer regulatornog okvira Europske unije je usmjeravanje ušteđevine u poduzetništvo i inovacije, poticanje sredstava za održivost te na taj način učiniti gospodarstvo konkurentnijim, a građane Europske unije prosperitetnijima. Više informacija o aktivnostima članova Operativne radne grupe možete pronaći na njihovim mrežnim stranicama.
 
Za podršku, ovim putem pozivamo sve odgojno obrazovne djelatnike na suradnju te da se uključe i podrže globalnu kampanju kako bi se i na taj način unaprijedila znanja i vještine koje su potrebne za donošenje ispravnih financijskih odluka.
 
Ovdje možete preuzeti letak