Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca

Predavanje ministra Primorca povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novcaU prostorijama Ministarstva financija, Porezne uprave, ministar financija, izv. prof. dr. sc. Marko Primorac, održao je prigodno predavanje povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca učenicima Srednje škole Biograd na Moru.

Ministar se osvrnuo na državni proračun odnosno na koji način se isti donosi, tko sudjeluje i tko je sve obuhvaćen njime. Također je učenike upoznao s razlikom između deficita i suficita državnog proračuna, te na koji način se državni proračun puni.

Zatim je ministar učenicima približio pojam poreza i oporezivanja, koje su glavne karakteristike poreznog sustava u Republici Hrvatskoj, tko sve plaća porez i što bi se desilo kada ljudi ne bi plaćali poreze. Također je učenicima skrenuo pozornost na važnost fiskalizacije i uzimanja računa.

Po završetku predavanja učenike je zanimalo da li bi smanjenjem ili povećanjem poreznih stopa došlo i do većeg plaćanja poreza odnosno smanjenja utaja poreza. Ministar je  učenike upoznao s Lafferovom krivuljom odnosno da rastom poreznog opterećenja rastu i prihodi, ali samo do određene “kritične točke”.

Učenike je zatim zanimalo kako je prošao proces uvođenja eura te hoće li se uvesti porez na imovinu. Ministar je odgovorio da ulazak Republike Hrvatske u euro zonu donosi samo pozitivne stvari i da svi možemo biti zadovoljni procesom uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Što se tiče uvođenja poreza na imovinu ministar smatra da trenutno nije dobar trenutak za uvođenje istoga.___________________________________________________________________________


Državni stručni skup za odgojno-obrazovne djelatnike „Akcijski plan za unaprjeđenje financijske pismenosti za 2023. godinu“

24. ožujka 2023.
U petak, 24. ožujka 2023., Ministarstvo financija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja održali su Državni stručni skup za odgojno-obrazovne djelatnike osnovnih i srednjih škola na temu unapređivanja financijske pismenosti u 2023. godini.
Cilj Državnog stručnog skupa bio je da se, u duhu Svjetskog i Europskog tjedna novca, omogući odgojno-obrazovnim djelatnicima da dođu do informacija o projektima i edukativnim aktivnostima u području financijske pismenosti koje institucije, strukovna udruženja i udruge, koje su članovi  Operativne radne grupe za praćenje provedbe mjera i aktivnosti planiranih Akcijskim planom, održavaju u 2023. godini i da se na taj način potaknu da na njima sudjeluju, u cilju financijskog opismenjavanja svojih učenika.


Stručni skup započeo je uvodim obraćanjem prof. Momira Karina, ravnatelja Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je naglasio potrebu unaprjeđenja financijske pismenosti i važnost koju u tom procesu imaju odgojno-obrazovni djelatnici te zajednički napor i aktivnosti svih uključenih institucija.


Slijedile su prezentacije članova Operativne radne grupe za praćenje provedbe mjera i aktivnosti definiranih Akcijskim planom u kojima su ukratko predstavili svoje programe djelovanja i planirane ovogodišnje aktivnosti vezane za financijsku pismenost djece i mladih.


Državni stručni skup održan je u online formatu, a okupio je preko dvije stotine sudionika, predstavnika članova Operativne radne grupe te učitelja i nastavnika iz cijele države. Reakcije sudionika na prezentirane projekte i aktivnosti su bile vrlo pozitivne te su učitelji i nastavnici potaknuti da se izravno jave članovima Operativne radne grupe kako bi na vrijeme bili uključeni u predstojeće aktivnosti.
Prezentaciju s Državnog stručnog skupa možete preuzeti ovdje (link)


_______________________________________________________________________________________________________

Konferencija financijske pismenosti „Financije za nove generacije“

23. ožujka 2023.
U organizaciji Hrvatske udruge banaka (HUB) i Štedopisa, Instituta za financijsko obrazovanje (Štedopis), u Zagrebu se održala konferencija pod nazivom „Financisje za nove generacije“.


Na konferenciji su se predstavili rezultati istraživanja financijske pismenost tinejdžera u Republici Hrvatskoj, koje su zajednički proveli HUB i Štedopis, a koje je pokazalo rast financijskog znanja i uključenost te poboljšanje financijskog ponašanja u odnosu na 2020. godinu. S druge strane, rezultati koji pokazuju na koji način se tinejdžeri odnose prema raspolaganju novcem su manje zadovoljavajući nego 2020. godine.


U sklopu konferencije održao se Okrugli stol, pod nazivom „Kako unaprijediti razinu financijske pismenosti mladih?“. Predstavnica Ministarstva financija, Zvjezdana Kidrić, voditeljica Službe za financijsku pismenost, istaknula je važnost da financijsko obrazovanje krene od što ranije dobi te da se treba razmisliti o uvođenju obveznog predmeta u školama na temu ekonomske i financijske pismenosti. Također, pohvalno je da razina financijskih znanja i ponašanja raste, međutim da bi bili u potpunosti zadovoljni potrebno je i poboljšati odnos prema raspolaganju novcem, ne samo kod mladih nego kod cjelokupnog stanovništva. 


Rezultate istraživanja možete preuzeti

_________________________________________________________________________________________


Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca 20.-26. ožujka 2023.

20. ožujka 2023.


Važno je financijski opismeniti generaciju Z - konferencija
ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Na digitalnu pismenost generacije Z treba nadograditi financijsku, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji Financijska pismenost za generaciju Z, u organizaciji Ministarstva financija i zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta, kojom je započeto obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca od 20. do 26. ožujka.
 

Prema raznim shvaćanjima, generacija Z obuhvaća mlade rođene od sredine devedesetih, do otprilike 2012. godine.
 
"Generacija Z posebna je, jer je digitalno pismena, samouka, kreativna, a financijsko obrazovanje je još jedna etapa na kojoj će, vjerujem, oduševiti", rekla je glavna državna rizničarka Danijela Stepić.
"Ministarstvo obrazovanja kontinuirano potiče i provodi aktivnosti koje se tiču financijske pismenosti i jačanje kompetencije od najranije dobi", rekla je ravnateljica Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Dijana Mandić.
 
Dodala je da upravo zato poduzetništvo uvedeno u kurikulum za srednje i osnovne škole, gdje učenici uče kako razmišljati i djelovati poduzetnički, a uče i osnove financijske pismenosti. 
Predsjednik uprave Fine Dražen Čović rekao je da su ovrhe glavne posljedice slabe financijske pismenosti.
 
Ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav Ministarstva financija Ana Zorić, rekla je kako je Vlada svjesna važnosti financijske pismenosti i sustavno uvodi financijsku pismenost u obrazovne sustave.
"Od 2015. godine od kada je donesen prvi nacionalni strateški okvir za poboljšanje financijske pismenosti uvodi se financijska pismenost kroz sve etape obrazovanja", rekla je.
(Hina/Ministarstvo financija)
 

________________________________________________________________________________________________


Od 20. do 26. ožujka 2023. u Republici Hrvatskoj obilježava se Svjetski i Europski tjedan novca na temu „Planiraj svoj novac, zasadi svoju budućnost“.
 
Ministarstvo financija, kao nacionalni koordinator Republike Hrvatske u području financijskog opismenjavanja najavljuje da će se u razdoblju od 20. do 26. ožujka 2023. obilježavati Svjetski i Europski tjedna novca kako bi se dodatno motivirala učinkovitost, kreativnost i inovativnost u programima obrazovanja financijskog opismenjavanja.
 
Globalna kampanja pod nazivom Svjetski tjedan novca (GMW) (www.globalmoneyweek.org) koju godišnje organizira Međunarodna mreža za financijsko obrazovanje, Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD/INFE) tematski se usklađuje s aktualnim okolnostima svjetske ekonomije.
 
Ovogodišnja tema kampanje „Planiraj svoj novac, zasadi svoju budućnost“ usredotočena je na održivost i podizanje svijesti pojedinca u kontekstu financijskog ponašanja prema okolišu i društvu. Cilj je potaknuti mlade ljude da prilikom donošenja financijskih odluka uzimaju u obzir na koji način njihove financijske odluke utječu na okoliš i društvo.
 
Tijekom GMW-a javne, privatne i neprofitne organizacije surađuju kako bi organizirale različite vrste aktivnosti, s naglaskom na djecu i mlade, te potaknuli motiviranost oko financijskog obrazovanja kroz:
 
  1. online aktivnosti, natječaje za crtanje, fotografije, eseje i videozapise, online radionice financijskog obrazovanja, online escape room financijskog obrazovanja ili kroz druge aktivnosti o financijskom obrazovanju i novčanim pitanjima
  2. posjete bankama, parlamentima, središnjim bankama, burzama, mjenjačnicama, muzejima novca, lokalnim tvrtkama i globalnim korporativnim kompanijama
  3. financijske radionice i sesije
  4. sajmove financijskog obrazovanja, događanja na otvorenom tržištu, skupove financijske pismenosti
  5. financijske obrazovne igre i natjecanja u štednji, financijske nogometne utakmice.
 
Europski tjedan novca (EMW) (www.europeanmoneyweek.eu), kojeg organizira Europska bankarska federacija (EBF), usklađen je sa Svjetskim tjednom novca i otvara put prema zdravijoj financijskoj budućnosti.
 
Ovaj EMW promiče financijsko opismenjavanje i podiže svijest o novcu i osobnim financijama. Nacionalne bankarske usluge i EBF tijekom ovog tjedna organiziraju edukacije diljem Europe.
 
Njihov prioritet je da edukatori, regulatori i drugi dionici u zajednici financijske pismenosti osiguraju pojedincima razumijevanje upravljanja novcem.
 
U Republici Hrvatskoj u obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca sudjeluju ključni dionici u provedbi financijskog opismenjavanja koji su ujedno i članovi Operativne radne grupe financijske pismenosti potrošača s Ministarstvom financija kao koordinatorom.
 
U Republici Hrvatskoj u obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca sudjelovat će:
 
Ministarstvo financijaPorezna uprava - Središnji ured, Ministarstvo znanosti i obrazovanjaMinistarstvo gospodarstva i održivog razvojaSredišnji državni ured za demografiju i mlade, Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Hrvatska agencija za nadzor financijskih uslugaFinancijska agencija, Hrvatska narodna bankaHrvatski ured za osiguranje, Štedopis, Institut za financijsko obrazovanje Zagreb, Hrvatski institut za financijsku edukacijuSavez samostalnih sindikata Hrvatske, CFA udruga Hrvatska, Hrvatska udruga kreditnih unija, Udruga članova obveznih i mirovinskih fondova, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, Ekonomski fakultet Zagreb, Pravni fakultet sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska udruga banaka, Hrvatska gospodarska komoraHrvatska obrtnička komora, Zagrebačka burza d.d.
 
Navedene institucije prate i implementiraju aktualnosti vezane uz financijsko opismenjavanje na svjetskoj i europskoj razini. Smjer regulatornog okvira Europske unije je usmjeravanje ušteđevine u poduzetništvo i inovacije, poticanje sredstava za održivost te na taj način učiniti gospodarstvo konkurentnijim, a građane Europske unije prosperitetnijima. Više informacija o aktivnostima članova Operativne radne grupe možete pronaći na njihovim mrežnim stranicama.
 
Za podršku, ovim putem pozivamo sve odgojno obrazovne djelatnike na suradnju te da se uključe i podrže globalnu kampanju kako bi se i na taj način unaprijedila znanja i vještine koje su potrebne za donošenje ispravnih financijskih odluka.
 
Ovdje možete preuzeti letak